Dodenherdenking in Laren 2023.
Dodenherdenking in Laren 2023. Foto: Laren in Beeld

Dodenherdenking BEL-gemeenten: ‘Wij vragen u om de vlag zonder wimpel halfstok te hangen tot zonsondergang’

Historie

BEL - Heel Nederland staat komende zaterdag 4 mei tijdens Nationale Dodenherdenking stil bij gevallen oorlogsslachtoffers. Ook in de BEL-gemeenten is er de mogelijkheid om hen te herdenken.

Voorafgaand aan de start van de herdenking om 20:00 uur kunnen belangstellenden in Laren meelopen in de stille tocht vanaf het herdenkingsmonument op de Drift. “Ook dat monument doet ons herinneren aan de oorlogsjaren welke ook in Laren gaten heeft geslagen. Niet alleen onder inwoners die bij het verzet zaten en betrapt zijn maar ook inwoners van Joodse afkomt die gedeporteerd zijn en nimmer terug gekomen zijn”, laat een woordvoerder weten. Wanneer de stille tocht op de Brink is aangekomen zal daar een korte overdenking zijn. “Woorden worden gesproken om de herinnering levendig te houden, maar de stilte zonder woorden is bedoeld om onze gedachten te laten uitgaan naar diegenen die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. De doden herdenken.”

Herdenkingsmonument

Om 20:00 uur begint de herdenking, en is iedereen twee minuten stil bij het herdenkingsmonument op de Brink in Laren. Deze is opgericht ter herinnering aan de 68 dorpsgenoten die in de oorlogsjaren ‘40-’45 door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. De onthulling ervan vond plaats op 4 mei 1950 om 16.00 uur door toenmalig burgemeester Naud van de Ven. “Alweer bijna tachtig jaar leven wij in vrijheid in Nederland. Wie had een paar jaar geleden kunnen bedenken dat op reisafstand van Nederland een oorlog zou uitbreken waarbij Rusland buurland Oekraïne zou binnenvallen. Ineens is het niet meer een ver-van-mijn-bed-show maar is het voelbaar voor iedereen. Laten wij, ook de jongere generaties, nooit vergeten wat in de jaren 40-45 ons is overkomen.”

Eemnes

Ook Eemnessers kunnen meelopen in een stille tocht. Deze start om 19.45 uur bij het Huis van Eemnes. Om 20:00 uur is er twee minuten stilte bij het Vrijheidsmonument, en om 20:30 uur vindt er een herdenkingsconcert plaats in de Sint-Nicolaaskerk in Eemnes. “Wij vragen u om op 4 mei de vlag (zonder wimpel) halfstok te hangen tot zonsondergang”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Vituskerk

Het programma van de 4 mei herdenking in Blaricum start om 19.00 uur bij de Vituskerk. Om 18:45 verzamelt men bij de Vituskerk voor de stille tocht. Deze begint om 19:00 uur, waarna de inwoners die meelopen rond 19:25 aankomen bij het herdenkingsmonument in het Burgemeester Klarenbeekpark in Blaricum. Na de twee minuten stilte zal burgemeester Barbara de Reijke een toespraak houden, kransen leggen en vindt de bloemenhulde plaats.

Uit de krant