Vincent Hilhorst ontving een Koninklijke onderscheiding.
Vincent Hilhorst ontving een Koninklijke onderscheiding. Foto: Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Vijf Koninklijke onderscheidingen in Laren

Mensen

LAREN - Groot feest in Laren afgelopen weekend: vijf inwoners ontvingen een Koninklijke onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten. De burgemeester bezocht vier gedecoreerden persoonlijk in Laren op om dit feestelijke nieuws mee te delen. Eén onderscheiding werd op verzoek in een andere gemeente uitgereikt.

Mevrouw Etje Bunschoten was één van de vijf gelukkigen. Ze zette zich op een uitzonderlijke wijze in als vrijwilliger voor diverse instanties. Zo heeft zij bijgedragen aan de ontwikkeling van een geheel nieuwe visie bij de Stichting Leger des Heils en wordt zij gezien als één van de grondleggers van het jeugdhockey. Vanuit haar betaalde baan bij het Leger des Heils startte mevrouw Bunschoten met vrijwilligerswerk bij de stichting. Ook was ze tien jaar lid van de Landelijke Cliëntenraad (LCR), waarvan de laatste vijf jaar als voorzitter. Naast haar indrukwekkende betrokkenheid bij het Leger des Heils, heeft zij zich meer dan twintig jaar ingezet voor de Larensche Mixed Hockey Club (LMHC).

(Tekst gaat verder onder de foto)


Etje Bunschoten ontving een Koninklijke onderscheiding. - Foto: Studio Kastermans

Ook Mevrouw Habermehl ontving een Koninklijke onderscheiding. Zij zet zich al jaren in voor de ontwikkeling en professionaliteit van de Stichting Rolstoelbus ’t Gooi, ook wel bekend als Rollybus. Mevrouw Habermehl is al 26 jaar actief voor de stichting, waar zij diverse functies vervulde. Daarbij zet de Laarder zich sinds 2011 belangeloos in als trouwe vrijwilliger voor Amaris Zorggroep. Tegenwoordig is zij ook voorzitter van deze raad.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Burgemeester Nanning Mol met mevrouw Caroline Habermehl. - Foto: Studio Kastermans

Pelgrimsroute

De heer Vincent Hilhorst is in Laren een echte bekende. “Veel van zijn kwaliteiten zien we terug in de wens die hij zijn leven lang koesterde: de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella lopen. Dit is de tocht van zijn leven geworden, een ‘Tocht naar binnen’. Dit is ook de naam van de documentaire die zijn nicht Ineke Hilhorst hierover maakte. Zijn liefde voor wandelen blijkt ook uit zijn samenwerking met de Larense wethouder Sport. Samen organiseren zij jaarlijks een huldiging voor de wandelaars uit BEL-gemeenten, nadat zij de Vierdaagse in Nijmegen hebben volbracht”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Sinds 2002 is de heer Hilhorst maandelijks actief bij De Lindenhoeve, het gratis toegankelijke museum van de Historisch Kring in Laren. Ook is hij vrijwilliger bij Vivium Zorggroep.

Protestante kerk

Mevrouw De Jager zet zich al tientallen jaren in voor initiatieven waarbij het welzijn van anderen voorop staat. Dat blijkt uit al haar vrijwilligerstaken bij de Protestantse kerk en Voedselbank. Vanaf 1980 is mevrouw De Jager wekelijks werkzaam als vrijwilliger bij de Protestante kerk Laren. Ook is zij lid van het welkomstcomité en (mede)organisator van diverse acties. “Voor het project ‘Lekkerkerk’ is mevrouw De Jager een bekend gezicht. Samen met andere vrijwilligers kookt zij voor een groep van 35 personen. Een groep die veelal bestaat uit mensen die het soms lastiger hebben, zoals ouderen of vluchtelingen”, aldus de woordvoerder. Sinds 2008 is de Laarder ook vrijwilliger bij de uitlooplocatie BEL van de Voedselbank Gooi en Omstreken. Naast haar lokale inzet, heeft mevrouw ook aandacht voor Amnesty International. Zo stuurt zij politieke gevangenen een kaartje om ze een hart onder de riem te steken. Verder zet ze zich in voor internationale projecten, waaronder inzamelen van geld om waterpompen in Afrika te realiseren.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Burgemeester Nanning Mol en  Marjory de Jager. - Foto: Studio Kastermans

Als laatste ontving mevrouw Boekhoorn een lintje. Zij voert al meer dan dertig jaar vrijwilligerswerk uit voor onder andere Stichting Ontmoet & Groet en Stichting Fonkel. Van laatstgenoemde stichting is mevrouw Boekhoorn oprichtster en initiatiefneemster. Sinds 2008 is zij mede bestuurslid. In 2013 richt zij, naast de Stichting Ontmoet & Groet, Stichting Fonkel op. Deze stichting richt zich op de kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar die langdurig ziek zijn, lichamelijk, verstandelijk of financieel beperkt zijn. “Mevrouw Boekhoorn ontving de onderscheiding in de gemeente Ede. Voor haar verdiensten werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Boekhoorn was, samen met haar echtgenoot, op Koningsdag aanwezig tijdens de Oranjeborrel in het Brinkhuis.”

Uit de krant