Koos Breukel (tweede van rechts) tussen zijn opdrachtgevers op de expositie met zijn portretten van Erfgooiers.
Koos Breukel (tweede van rechts) tussen zijn opdrachtgevers op de expositie met zijn portretten van Erfgooiers.

Tentoonstelling portretten Erfgooiers van Koos Breukel

Algemeen

LAREN - De tentoonstelling van portretten van Erfgooiers van fotograaf Koos Breukel is vorige week vrijdag geopend in Singer Laren.

Breukel fotografeerde de Erfgooiers in opdracht van het Goois Natuurreservaat, Singer Laren en de Stad en Lande Stichting.

Tevreden
De fotograaf is tevreden over het resultaat en zijn selectie van 46 intrigerende fotoportretten is nog tot en met 30 augustus te zien.

Overal in het Gooi kom je verwijzingen tegen naar de Erfgooiers. Dit zijn Gooise boeren en veehouders die collectief gebruiksrechten hadden op gemeenschappelijke gronden: weilanden of 'meenten', heiden, bossen, venen, moerassen en jachtvelden. Die rechten overerfden van vader op zoon. Vandaar Erfgooiers.

Talloze portretten
Er zijn talloze portretten van deze oorspronkelijke boeren geschilderd door kunstenaars die omstreeks 1900 in het Gooi woonden en die zich onder andere in de collectie van Singer Laren bevinden.

Het Erfgooierschap leeft vandaag nog steeds. Erfgooiers voelen zich verwant aan elkaar en aan de streek. Ook koesteren ze hun lange geschiedenis. Doordat ze doorgaans als collectief optraden, is het individuele aspect minder belicht.

Wie waren en zijn Erfgooiers? Hoe zagen en zien ze eruit? Nu is er dus ook een hedendaagse collectie van Erfgooiers op de gevoelige plaat gezet door fotograaf Koos Breukel.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant