Afbeelding

Verduurzaming huurhuizen Alliantie in Eemnes

Algemeen

EEMNES - Alle huurwoningen in Eemnes verduurzamen door energieneutrale maatregelen te treffen. De gemeente en de Alliantie gaan samen onderzoeken hoe zij de woningen zo energiezuinig mogelijk kunnen maken.

Dat moet leiden tot duurzamere huizen en tot lagere woonlasten. Dat is de uitkomst van het overleg tussen wethouders Niel Rood en Herman Zoetman en Koos Koolstra, directeur van de Alliantie Amersfoort.

Wooncomfort
"Uitgangspunt van de gemeente Eemnes is dat het wooncomfort stijgt, maar de netto woonlasten voor mensen in de doelgroep voor sociale woningbouw gelijk blijven", zegt wethouder Zoetman van Wonen.

"De straten gaan er ook beter uitzien door de vernieuwbouw." "Een kwart van de CO2-uitstoot komt voor rekening van de gebouwde omgeving", zegt wethouder Duurzaamheid Niels Rood.

"Net als het autoverkeer en de industrie moet je dus ook hier ingrijpende maatregelen nemen. Als elk huurhuis evenveel opwekt als er verbruikt wordt, is dat een mooi voorbeeld voor de koopwoningen."

Energieneutraal
De Alliantie renoveert op dit moment al huizen in Eemnes en brengt zonnepanelen aan zodat de huizen energielabel B krijgen. Een verdergaand concept is energieneutraal renoveren.

Daarbij worden de gevels geïsoleerd en krijgen de huizen een nieuw, goed isolerend dak. Door deze maatregelen vervalt het bedrag dat huurders normaliter aan een energiebedrijf betalen; in plaats daarvan gaan huurders een vergoeding betalen aan de woningcorporatie.

Uit de krant