Op de plek van de Kolonel Palmkazerne wil het COA asielzoekers huisvesten, de provincie niet.
Op de plek van de Kolonel Palmkazerne wil het COA asielzoekers huisvesten, de provincie niet.

Provincie: 'geen asielzoekers wel woningen op Crailo'

Algemeen

LAREN - De Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Holland gaan niet in op het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om op Crailo opnieuw een asielzoekerscentrum te vestigen, dit keer in de Kolonel Palmkazerne.

De provincie wil dit jaar starten met de verkoopprocedure van het Crailo-terrein ten noordwesten van het 'Gebed zonder End'.

Woningen
Uit een onderzoek is gebleken dat marktpartijen veel interesse hebben voor het bouwen van woningen op dit terrein. Een nieuw asielzoekerscentrum zou een grote vertraging betekenen voor deze ontwikkeling, aldus de provincie. GS is wel bereid te helpen bij het zoeken naar alternatieve locaties. 

Tot 2012 zijn in het zuidoosten van het terrein jarenlang asielzoekers opgevangen. Toen vonden op Crailo geen andere activiteiten plaats.

Oefencentrum
De situatie is nu sterk veranderd: de ontwikkeling van het terrein wordt voorbereid, het regionale oefencentrum van de Veiligheidsregio is er gevestigd en veel gebouwen waar asielzoekers woonden zijn gesloopt.

Verder wordt om bouwactiviteiten mogelijk te maken, gezocht naar mogelijke achtergebleven vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog.

Uit de krant