Afbeelding

Ziekenhuis Tergooi realiseert kas voor aangenamer verblijf

Algemeen

BLARICUM - Ziekenhuis Tergooi krijgt per eind oktober een bijzonder object in de tuin: een Groene Kas. In deze kas kunnen bezoekers en patiënten in een natuurlijke omgeving even tot rust komen. Onder meer door de inzet van de stichting Vrienden van Tergooi is deze kas gerealiseerd. Bestuurslid Wuif van Berkel: "Wij zijn er trots op, aangezien het het verblijf van patiënten in het ziekenhuis kan veraangenamen."

Het is een veelgehoorde klacht: de kille uitstraling van ziekenhuizen. Vaak heel afstandelijk en ongezellig, helemaal als je daar voor langere tijd een behandeling moet ondergaan

Creatieve oplossing
Ook Lodewijk Hoekstra, die bekend is als tuinman van het televisieprogramma 'Eigen Huis en Tuin', merkte dit. Hij bedacht een creatieve oplossing. "Hij kwam voor de bevalling van een van zijn kindjes naar het ziekenhuis. Toen hij daar zo rondliep en de sfeer proefde, kwam hij op het idee van een Groene Kas. Daar is hij mee aan de slag gegaan en dit was het resultaat", vertelt Wuif van Berkel. Zij is bestuurslid van de Stichting Vrienden van Tergooi die een groot aandeel heeft gehad in de realisatie van dit project.

Hoog bedrag
Aan het mooie initiatief hangt wel een enorm prijskaartje: voor de bouw van de kas zelf, de plaatsing, het aanleggen van leidingen en de realisatie van de tuin is ongeveer 135.000 euro nodig. Een groot bedrag, maar er is goed over nagedacht. "Het is serieus geld, dus wij zijn niet over één nacht ijs gegaan. Maar wij durven het aan. Het is een heel mooi project. Het ligt niet zo gauw voor de hand en het was heel vernieuwend. We hebben ook hele goede reacties ontvangen", vertelt Van Berkel.

Steun
Op dit moment is er al ongeveer 120.000 euro verzameld, bijeengebracht door fondsen, particulieren en bedrijven uit de regio. Voor de inrichting en aankleding van de kas worden nog partners gezocht.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant