Afbeelding

Provincie: 'Gemeenten kunnen Crailo deels of helemaal kopen'

Algemeen

LAREN - Wat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland betreft kunnen de gemeenten uit de Gooi en Vechtstreek Crailo deels of in zijn geheel terugkopen, zodat zij daar met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vluchtelingen kunnen opvangen. Dat melden de Haarlemse bestuurders in een brief aan Provinciale Staten.

Het COA is naarstig op zoek naar een grote reguliere locatie voor de opvang van minstens 600 asielzoekers, die daar ook een langere periode kunnen verblijven. Het voormalig azc-terrein van Crailo is daarbij genoemd. De regio hoopt dat de provincie, die jaren terug voor circa 30 miljoen euro eigenaar werd van dit complex, het terrein weer wil gaan gebruiken als asielzoekerscentrum.

Statement
Dat maakte burgemeester Pieter Broertjes als woordvoerder van de regio weken geleden al duidelijk in een brief. Afgelopen maandag verduidelijkten vertegenwoordigers van de regio dit statement nog eens tijdens een overleg met de provincie en het COA. 

Langere periode
De provincie verwacht een flinke investering om Crailo weer om te turnen in een azc. Op korte termijn is bijvoorbeeld de Kolonel Palmkazerne nog niet geschikt als grote opvanglocatie voor een langere periode. Met lang bedoelen Gedeputeerde Staten een periode van zo'n 10 jaar.

Kopen
"Afgesproken is dat de gemeenten zich, in samenspraak met het COA, beraden op de wijze waarop zij willen omgaan met de locatie Crailo voor de langere termijn: of ze de locatie eventueel in zijn geheel of deels willen kopen. Daarover vindt nader overleg plaats met de provincie", is de mededeling van Gedeputeerde Staten.

Crisisopvang
Overigens is de provincie wel akkoord met de crisisopvang van 104 vluchtelingen op Crailo. De asielzoekers die eerder in Laren zaten en nu in Kortenhoef verblijven kunnen hier 4 tot 6 maanden (noodopvang) verblijven, zo werd dinsdag duidelijk. Dat nieuws bevestigen Gedeputeerde Staten in hun brief. 

Uit de krant