Dirigent Jan Stulen over de 'unieke' Matthäus Passion.
Dirigent Jan Stulen over de 'unieke' Matthäus Passion.

Speciale jubileumuitvoering Matthäus Passion

Algemeen

LAREN - Het tienjarig jubileum van de Stichting Laren Klassiek krijgt een bijzonder tintje. Volgend jaar op Palmzondag komt er een unieke uitvoering van de Matthäus Passion.

Niet de bekende uitvoering van Johann Sebastian Bach zal dan in de Larense Sint-Jansbasiliek klinken, maar de aangepaste versie van Robert Franz. Opvallend is dat Robert Franz geen noot veranderde aan de oorspronkelijke versie, hij paste alleen de inzet van instrumenten aan.

Kenners
Of iedere luisteraar het verschil zal horen is de vraag. "De kenners zullen het zeker horen", aldus dirigent Jan Stulen. Stulen kreeg het materiaal van Robert Franz toevalligerwijze in handen. Hij hoopt dat mensen openstaan voor deze uitvoering, maar houdt uiteraard wel rekening met zijn publiek.

"Mensen kopen een kaartje om de Matthäus Passion te horen, dus ik blijf er wel dichtbij; sommige dingen pas ik wel toe en andere niet." De uitvoering van Robert Franz is uniek voor de huidige generatie. In 1899 is hij voor het laatst zo uitgevoerd in Amsterdam.

Marco Bakker
Uitvoerenden, naast dirigent Jan Stulen, zijn onder meer Marco Bakker, Renate Arends, Claudia Heuvel en Bernard Loonen. Laren Klassiek hoopt deze uitvoering ook op cd en dvd vast te kunnen leggen, wat ook een primeur zou zijn.

De kaartverkoop, via www.larenklassiek, is inmiddels gestart.

Uit de krant