Links het Mondriaanhuisje met de kenmerkende schoorsteen. Rechts La Petite Espinette.
Links het Mondriaanhuisje met de kenmerkende schoorsteen. Rechts La Petite Espinette.

Hut van Mondriaan in ere hersteld

Algemeen

BLARICUM - De tentoonstelling De Hut van Mondriaan start vrijdag 16 oktober en duurt tot en met 16 november. Nu zijn er wel vaker tentoonstellingen, maar deze vindt plaats in het voormalige koloniehuisje in Blaricum waar de kunstenaar een korte periode heeft gewerkt.

Het huisje werd in de jaren 20 van de vorige eeuw gekocht door schilder Theo Lohmann die het neer liet zetten op zijn perceel aan de Meentweg. Inmiddels zijn beide eigendom van de Dooyewaard Stichting die ervoor zorgde dat het huisje, samen met nog twee ateliers, gerestaureerd werd zodat er in de toekomst weer in gewerkt kan worden.

Droom
"Hiermee is een deel van onze droom uitgekomen", zegt voorzitter Martijn Le Coultre tijdens een rondleiding door Atelier Mondriaan, zoals het in de toekomst zal worden genoemd. Een droom die nog heel wat voeten in de aarde heeft gehad tot hij ook werkelijk uit zou komen.

"De buurt was bang dat er een soort tweede Efteling zou komen. Dat is natuurlijk niet zo." Kunstenaar Barbara Houwers, bestuurslid van de stichting, vult hem aan. "Het is juist de bedoeling dat hier rust is, zodat de kunstenaars hier in de toekomst lekker kunnen werken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant