Maandag start Eemnes met het vervangen van een deel van de lampen voor led-verlichting.
Maandag start Eemnes met het vervangen van een deel van de lampen voor led-verlichting.

Maandag eerste led-lantaarnpaal aan

Algemeen

EEMNES - Burgemeester Roland van Benthem ontsteekt maandag rond 17.30 uur de eerste led-lantaarnpaal ter hoogte van de Rietgors 61 in Eemnes. Het is het startsein van het project Verduurzaming Openbare verlichting Eemnes.

Vanaf december wordt meer dan de helft van de lantaarnpalen in Eemnes voorzien van led-armaturen. Inwoners die aangesloten zijn bij Buurtteams Eemnes hebben zelf een armatuur per buurt gekozen. In een deel van de straten worden ook de palen vervangen. 

Energiezuiniger
Led heeft een aantal voordelen: het is energiezuiniger dan de huidige verlichting. Ook dalen de onderhoudskosten omdat led minder onderhoud nodig heeft. Daarnaast dalen de servicekosten omdat de lamp zelf storingen doorgeeft.

Een ander voordeel is dat de beheerder de lampen op afstand kan dimmen, afhankelijk van de behoefte. Daarbij geldt het uitgangspunt: donker als het kan, licht als het moet. In het weekend kan dat bijvoorbeeld anders zijn dan door de week.

Bezuiniging
De hele operatie levert per saldo een bezuiniging op voor de gemeente. De jongere lantarenpalen worden nog niet vervangen, want dat is pas over tien jaar financieel voordelig. In februari 2016 zijn de werkzaamheden gereed. Bij slechte weersomstandigheden kan het een maand uitlopen.

Inwoners worden door het gemeentebestuur van harte uitgenodigd om bij het ontsteken van het led-licht aanwezig te zijn en daarna het glas met elkaar te heffen.

Uit de krant