Afbeelding

Coalitiebreuk in Eemnes

Algemeen

EEMNES - CDA en D66 in Eemnes hebben vandaag het vertrouwen opgezegd in de VVD. Verschillen van inzicht in diverse dossiers bleken onoverbrugbaar.

Het gaat dan onder meer om de aanpak van de HOV-haltes. 

CDA en D66 hebben het vertrouwen dat er in de gemeenteraad voldoende steun bestaat om constructief en dualistisch samen te werken. Aan een nieuwe portefeuilleverdeling zonder VVD-wethouder wordt gewerkt, zo is in een korte verklaring naar buiten gebracht.

Update
Wethouder Jan den Dunnen heeft vanavond voor de start van de Ronde in Eemnes een toelichting gegeven op de breuk met de VVD namens het college.

Hij liet weten dat het probleem onder andere lag in de communicatie van wethouder Herman Zoeteman met inwoners. "Eén op één tussen ons was het geen probleem, maar als je praat met inwoners moet je ook scherp hebben hoe een proces verloopt."

Sleet
"Na de eerste afsplitsing van de VVD zijn we enthousiast doorgegaan, maar daar is toch de sleet ingekomen. We willen open en ruim communiceren en dat gebeurde niet."

Als voorbeeld haalt Den Dunnen het dossier rond de Goyergracht aan. Met eigenaren is uitgebreid gesproken, maar met belanghebbenden niet. "Vanavond zitten hier in het gemeentehuis een aantal van hen in de raadszaal voor de Ronde over de Goyergracht Zuid."

HOV
Wat betreft het HOV-dossier zou de wethouder op 11 december duidelijkheid hebben moeten geven over de keuze voor de haltes in Eemnes bij de stuurgroep.

"We hebben vorige week voor het eerst als college het dossier besproken en dat was gewoon niet af, terwijl je ook dit soort zaken met bewoners wilt bespreken voordat je ze in een stuurgroep presenteert."

Vergadering
Wethouder Zoetman zat vanavond niet de vergadering bij over zijn onderwerp de Goyergracht. "Hij beraadt zich op zijn positie", deelde Den Dunnen de aanwezigen mee, nadat hij de zaal had verteld dat CDA en D66 het vertrouwen in de VVD hadden opgezegd.

"We betreuren dat het zo is gelopen, want we zijn enthousiast begonnen met elkaar en gingen ervan uit dat we dit met zijn allen zouden afronden."

Toekomst
Toch is de blik van de coalitie en het college al op de toekomst gericht. In de raad zou een meerderheid zijn, omdat de fractie Van den Berg steun zou hebben toegezegd. De fractie wil dan nog wel met de coalitiepartijen de voorwaarden hiervoor bespreken.

"Het is natuurlijk nog afwachten wat er gebeurt, maar we kijken nu hoe we de portefeuilles kunnen verdelen tussen de resterende mensen van het college en hopen dan weer verder te gaan, eventueel met een verandering van het coalitieprogramma."

Uit de krant