Afbeelding

VVD zag breuk coalitie niet aankomen

Algemeen

EEMNES - Het besluit van CDA en D66 om de VVD als coalitiepartner aan de kant te schuiven, is voor de VVD volkomen onverwacht genomen. "Hier is nul komma nul overleg geweest tussen de verschillende partijen", stelt fractievoorzitter Monique van de Linde in een verklaring.

"Na zelf telefonisch contact te hebben gezocht met de CDA- en D66-fractievoorzitter kwam alleen het antwoord dat de wethouder niet welbespraakt genoeg zou zijn om zijn onderwerpen naar het publiek te verdedigen en dat dit negatief op hen uitstraalde. Het voorstel om deze beslissing een paar dagen uit te stellen en eerst hierover met elkaar in gesprek te gaan werd door de mail die rond 17.00 uur aan de raadsleden werd verstuurd onmogelijk gemaakt", aldus de liberalen.

Uit de lucht gegrepen
De verklaring gaat verder: "Het is op zijn zachtst gezegd vreemd dat zonder enige communicatie met coalitiegenoot VVD zo'n zwaarwegende beslissing wordt genomen. De vermeende dossiers waar verschil van inzicht over zou bestaan, zoals de genoemde HOV-halte, zijn compleet uit de lucht gegrepen. Over dit dossier was iedereen het met elkaar eens. De VVD fractie heeft geen dossiers van de coalitie geblokkeerd. Wel kritische vragen gesteld, maar dat is de taak van ieder raadslid. De wethouder heeft zich loyaal naar het college gedragen en inhoudelijk het coalitieakkoord uitgevoerd."

Van de Linde stelt verder dat het laten vallen van een coalitie een aangelegenheid van de fractie is en niet van het college.

Uit de krant