Terreinbeheerder Jan van den Brink, voorzitter Harmen Tjeenk Willink, bestuurslid Annemie Laumans en secretaris Madeleen Peters.
Terreinbeheerder Jan van den Brink, voorzitter Harmen Tjeenk Willink, bestuurslid Annemie Laumans en secretaris Madeleen Peters.

'Met een beetje geluk hebben we dit jaar nog Larens Roggebrood'

Algemeen

LAREN - Al meer dan twintig jaar beheert de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (SOLL) de engrestanten in het Brinkdorp. Op de overgebleven stukjes bouwland brengen de enthousiaste vrijwilligers historische gewassen in cultuur.

De nieuwste aanwinst is de St. Jansrogge op de akker achter Singer. "Met een beetje geluk kunnen we dit jaar nog Larens Roggebrood van deze rogge verkopen", verwacht terreinbeheerder Jan van den Brink.

Erfgooiers
De meeste oude landbouwgrond in Laren is bebouwd, maar hier en daar zijn nog kleine stukjes van de historische engen overgebleven die met rogge, gerst, boekweit of spelt zijn ingezaaid en herinneren aan de tijden dat de Erfgooiers nog de dienst uitmaakten in het dorp.

"De engrestanten zijn waardevol", meent Van den Brink, die naast terreinbeheerder ook vice-voorzitter is. "Ze bepalen het aanzicht van het dorp, maar als we er niets mee doen, is de kans groot dat we ze kwijtraken. Bestemmingsplannen veranderen voor je het weet en dan kan zo'n stukje zomaar de bestemming tuin of parkeerplaats krijgen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant