Op de plek rechts waar nu het witte huisje staat, stond tot 1883 de molen.
Op de plek rechts waar nu het witte huisje staat, stond tot 1883 de molen.

Krijgt Eemnes na ruim 125 jaar de molen terug?

Algemeen

EEMNES - De oude sluiswachterswoning waar Marc Kramer woont staat midden in de polder van Eemnes, op nog geen 150 meter van de plek waar ooit de oude molen tot ongeveer 1884 naast het gemaal stond. Als het aan Kramer ligt komt er weer exact zo'n molen op diezelfde plek.

De plannen daarvoor zijn al ingediend bij het Waterschap.  Kramer ziet het helemaal voor zich: een molen die Eemnes extra sjeu moet geven. "Naarden heeft de Vestingwerken en zo hebben meer dorpen en steden in het Gooi iets bijzonders. Eemnes blijft een beetje achter, dus een mooie blikvanger is welkom."

Klompenroute
Hij ziet het al helemaal voor zich: het uitzicht op de molen vanaf de Wakkerendijk. De plek waar de molen heeft gestaan en die wat Kramer betreft weer terug moet komen, ligt midden in een natuurgebied van Natuurmonumenten bij de Klompenroute waar veel wandelaars en fietsers komen.

"Je kunt dan een tussenstop maken bij de molen en van bovenaf over de hele polder kijken. Ook voor schoolkinderen kan het een aantrekkelijk en leerzaam uitstapje zijn", vindt Kramer.

Geschiedenis
Eigenlijk had hij zich nooit in de geschiedenis verdiept. Zijn interesse werd pas gewekt toe er een ingenieur aan zijn deur kwam met oude prenten van de omgeving. "De man had molens gerestaureerd in Nederland, maar ook in het buitenland en van het één kwam het ander", vertelt Kramer.

Op de funderingen van de oude molen is destijds een wit huisje gebouwd, dat nu op de nominatie staat om gesloopt te worden. Het Waterschap speelde eerst nog met de gedachte om het te verkopen of te verhuren, maar dat idee ketste af.

Herbouwen
Voor het idee van Kramer om de oude molen te herbouwen lijken ze wel te porren en Kramer heeft dan ook goede hoop dat ze akkoord gaan. "Ze willen in ieder geval de oude watergangen opgraven."

Lees verder in de digitale editie


De Eemnesser molen staat nu in Ovezande.

Uit de krant