Aat Snaterse bij de Johanneskerk waar hij een boekje over schreef.
Aat Snaterse bij de Johanneskerk waar hij een boekje over schreef.

Vijf jaar lange zoektocht resulteert uiteindelijk in boekje Johanneskerk

Algemeen

LAREN - Aat Snaterse heeft een boekje gemaakt over de Johanneskerk. Het kleine kerkje aan de Naarderstraat bestaat in 2021 maar liefst 500 jaar en het boekje is een opmaat naar dit speciale jubileum.

Het boekje is het resultaat van een zoektocht van een jaar of vijf en de tekst verscheen al eens in 2003 in vijf delen in het kerkblad.

Vormgeving
"Vorig jaar kreeg ik ineens weer de geest om er wat mee te doen en trof ik Ruud Ham uit Eemnes, die me heeft geholpen met de vormgeving", vertelt de noch immer kwieke Laarder.

Snaterse is geen kerkkenner of geschiedkundige. Hij was wel betrokken bij de Johanneskerk omdat hij er in de jaren 90 kerkvoogd was.

Geschiedenis
"Ik behartigde namens de Hervormde Gemeente, de eigenaar van de kerk, de zakelijke belangen. De financiën en het onderhoud vielen daar ook onder. Toen de kerk in 1995-1996 gerestaureerd werd in verband met de boktor die in het hout zat, kwam ik op het idee om de geschiedenis eens helemaal uit te gaan zoeken."

Hij dook onder andere in het Goois Archief in Hilversum en in de archieven van de Historische Kring Laren. "Daarnaast zijn er in de bibliotheek ook veel boeken over de Gooise geschiedenis waarin het een en ander was terug te vinden."

Boekje
Langzamerhand groeide het verhaal tot wat het nu is. "In 2003 publiceerde ik het in het kerkblad en gaf ik ook nog een avond met een diavoorstelling", vertelt Snaterse. Daarna bleef het dus liggen, tot hij in Ruud Ham een partner vond om er gezamenlijk een mooi boekje van te maken.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant