Van links naar rechts: de drie portefeuillehouders Kunst Roland van Benthem, Tijmen Smit, Joan de Zwart-Bloch en Paul Schulte en Eduard Weijgers van Kunstwacht BV.
Van links naar rechts: de drie portefeuillehouders Kunst Roland van Benthem, Tijmen Smit, Joan de Zwart-Bloch en Paul Schulte en Eduard Weijgers van Kunstwacht BV.

BEL-gemeenten aan de slag met buitenkunst

Algemeen

BEL- Blaricum, Eemnes en Laren hebben met Kunstwacht BV onderhoudscontracten afgesloten voor kunstwerken in de buitenruimte en vandaag was de officiële aftrap van de samenwerking.

De gemeenten hebben respectievelijk 22, 20 en 22 kunstwerken in de buitenruimte staan. "Eigenlijk hadden we voor het onderhoud vroeger geen geld gereserveerd en dat is nu geregeld", aldus Tijmen Smit, wethouder in Laren.

Achterstallig onderhoud
Kunstwacht BV zal eerst het achterstallig onderhoud aan de beelden gaan doen. Vooral in Laren is hier sprake van. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch: "In Blaricum is hier minder sprake van. Wij hebben veel werk opgeslagen gehad en toen dat weer buiten geplaatst werd, is hier al veel onderhoud gepleegd."

De gemeente Eemnes heeft over het algemeen goed onderhouden kunstwerken. "Je merkt wel dat de koeien net iets te vaak voor andere doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld als iemand Abraham ziet. Dan breekt er wel eens een oor of een uier af", aldus de Eemnesser burgemeester Roland van Benthem.

Website en app
Voor Kunstwacht BV is onder andere gekozen omdat deze partij de kunstwerken ook in beeld zal brengen op een website en via een app. "Deze app zal voor de zomer beschikbaar zijn", aldus Paul Schulte, directielid van het bedrijf.

De BELArt Kunstcommissie heeft een belangrijke adviserende rol gespeeld bij het goed regelen van het onderhoud van de buitenkunst en zal ook bijdragen aan een goede omschrijving van de beelden. Hier wordt nu de laatste hand aan gelegd.

Uit de krant