Met de schaar wordt de schapenvacht verwijderd. Foto: Bart Siebelink
Met de schaar wordt de schapenvacht verwijderd. Foto: Bart Siebelink

Jubileum schaapscheerfeest GNR

Algemeen

BLARICUM - Het Goois Natuurreservaat (GNR) viert zaterdag 4 juni van 10.00 tot 16.30 uur voor de 25e keer het schaapscheerfeest bij de schaapskooi in Blaricum.

Het jubileum is aanleiding voor een extra historisch tintje aan het Goois Schaapscheerfeest. Zo zijn er een minitentoonstelling en een reportage te zien over schapen en herders in het Gooi door de jaren heen.

Workshop
De Gooise schaapskuddes zijn altijd een dankbaar onderwerp geweest voor kunstschilders. Daarom organiseert het GNR tijdens dit jubileum een speciale workshop waar naar voorbeeld van onder anderen Anton Mauve kan worden geschilderd.

Verschillende 'groene' organisaties uit het Gooi presenteren zich op de Natuurmarkt. Zo bieden onder meer Imkervereniging Laren-Blaricum, WNF Gooi & Vechtstreek en Geologisch Museum Hofland speciale activiteiten voor kinderen aan.

Vacht
Tijdens het Goois Schaapscheerfeest worden de schapen van de kudde van GNR met de schaar van hun dikke vacht ontdaan. Knipper van het eerste uur, Piet Kelderman, is er dit jaar voor de 25e keer bij.

Met al die vachten die de schapen nu niet meer nodig hebben, kunnen mooie en nuttige dingen worden gedaan. Om dat te illustreren én onder de knie te krijgen, zijn er tijdens het Goois Schaapscheerfeest doorlopende workshops en demonstraties spinnen, vilten en breien.

Geknutseld
Ook kan er worden geknutseld met schapenwol, een herdersstaf worden gemaakt en een (herders)hut worden gebouwd.

Zijn de schapen eenmaal in hun zomertenue, dan gaan ze om 15.30 uur met herder Daphne de hei op. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om een stukje mee te lopen.

Stempelkaart
De toegang voor het Goois Schaapscheerfeest is gratis. Voor een aantal activiteiten wordt echter een kleine bijdrage gevraagd. Daarvoor kan een stempelkaart worden gekocht; voor 5 euro kan aan vier activiteiten worden meegedaan. Mobiel pinnen is mogelijk.

De schaapskooi aan de Oude Naarderweg 3 is het best wandelend, fietsend of met het openbaar vervoer bereikbaar. Parkeergelegenheid voor auto's is beperkt.

Uit de krant