Doel was om in een kwartier zo veel mogelijk verkoopbare asperges te steken.
Doel was om in een kwartier zo veel mogelijk verkoopbare asperges te steken.

Titus Galema wint NK Aspergesteken

Algemeen

BLARICUM - Titus Galema heeft vandaag het eerste Nederlands Kampioenschap Aspergesteken gewonnen op de akker van de Blaricumse Mariëlle Bakker.

Zij gaf zelf eerst een demonstratie hoe de asperges te steken. Mariëlle zat ook in de jury samen met tv-kok Julius Jaspers en Frederik van Veen, managing director van Groupon, die de wedstrijd organiseerde.

Kwartier
Twaalf deelnemers namen het tegen elkaar op en streden namens hun provincie om de titel. De deelnemers werden beoordeeld op basis van het aantal kilo's verkoopbare asperges die zij binnen een kwartier wisten te steken.

Titus Galema uit Marknesse in Flevoland won met 1,45 kilo asperges. Op de tweede plaats eindigde Arjan van Dokkum uit Utrecht met 1,3 kilo asperges en derde werd Esra Jansen van 't Land uit Noord-Holland met 640 gram asperges.

Trots
Titus: "Het is een eer om me de allereerste Nederlands Kampioen Aspergesteken te mogen noemen. Het was een unieke ervaring om te strijden tegen de andere deelnemers en ik ben daarom trots dat ik namens Flevoland de winnaar ben."

"Asperges zijn een bijzondere groente en ik ben dan ook verheugd dat ik als prijs van Groupon mag genieten van een Michelin-diner met asperges bereid door asperge-expert René Brienen." 

Veelzijdig
Julius Jaspers was naast jurylid ook de host van dit eerste NK en vond het een geslaagd kampioenschap. "Asperges zijn een prachtige groente die veel meer aandacht verdienen. Koken met asperges is ontzettend veelzijdig en hoeft niet ingewikkeld te zijn."

Iets waar Mariëlle Bakker het natuurlijk mee eens is. Zij maakt al jaren de lekkerste gerechten van haar zelf geteelde asperges, waaronder haar aspergesoep die geserveerd wordt op haar boerderij Boereblij. Hier is het 'witte en groene goud' ook te koop.

Uit de krant