De provincie heeft het bestuurskrachtonderzoek afgerond.
De provincie heeft het bestuurskrachtonderzoek afgerond.

Naar maximaal drie gemeenten in 2023

Algemeen

BEL - Het resultaat van het bestuurskrachtonderzoek in de regio is bekend. Stip op de horizon is maximaal drie gemeenten, uiterlijk per 01-01-2023.

In het onderzoek komt naar voren dat de huidige situatie, optie A genoemd in het onderzoek, niet te handhaven is, omdat dan de bestuurskracht van de gemeenten achteruit zal gaan. Met name de bestuurskracht van de regio is hier niet mee geholpen.

Versterkt
De bestuurskracht van de regio kan wel versterkt worden door optie B, een verregaande samenwerking, of optie C, een fusie, waarbij maximaal drie gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek ontstaan. Deze oplossingen zijn echter niet optimaal.

De beste optie wordt de vorming van één gemeente beschouwd. Dit wordt echter niet direct als eindpunt neergezet voor de gemeenten.

Inwoners
Geadviseerd wordt om de gemeenten tot medio 2019 de kans te geven om zelf met inwoners keuzes te maken die passen in dit beeld.

De provincie zal hierbij dan wel de regie moeten nemen, is de aanbeveling. Als er geen overeenstemming komt, hakt de provincie in 2019 de knoop door.

Eemnes
Het onderzoek heeft zich gericht op de 7 gemeenten in Gooi- en Vechtstreek, maar benoemt ook Eemnes, aangezien een bestuurlijke keuze gevolgen zal hebben voor deze Utrechtse gemeente.

Het is in de eerste instantie aan Eemnes om haar positie hierin te bepalen. Wil Eemnes meegaan in het model van maximaal drie gemeenten, dan moet er wel een provinciale herindeling plaatsvinden.

Samenwerkingspartner
Eemnes kan er ook voor kiezen om een zelfstandige samenwerkingspartner voor de Gooi- en Vechtstreek te worden.

"Wel is van belang dat Eemnes en haar huidige samenwerkingspartners in onderlinge afstemming en openheid tot hun keuzes komen", aldus het rapport.

Het onderzoek is hier te vinden.

Uit de krant