Blaricum zoals het 100 jaar geleden was.
Blaricum zoals het 100 jaar geleden was.

Dag van het Werkpaard alleen op akkers Noolseweg

Cultureel

BLARICUM - De Dag van het Werkpaard vindt morgen, zondag 25 september,  weer plaats, maar alleen op de akkers aan de Noolseweg tegenover nummer 13.

Ook het boerenerf, dat normaal op het Oranjeweitje aan de Torenlaan verrees, verhuist nu naar de akkers. "Alles zal dit jaar ruimer en overzichtelijker zijn, waardoor we onder andere meer werkruimte voor de paarden creëren", licht Ria Roest namens de organisatie toe.

Overzichtelijker
"We zijn er blij mee dat we nu alles op de akker kunnen laten plaatsvinden. Die is veel groter geworden, want we hebben een stuk eigen terrein kunnen bemachtigen. Het zal voor de bezoekers ook veel overzichtelijker zijn", gaat Ria verder. Daarnaast is het minder gevaarlijk met de paarden.

De Dag van het Werkpaard laat zien dat Blaricum van oorsprong een echt boerendorp is en wil deze geschiedenis levend houden door het boerenleven uit de eerste helft van de twintigste eeuw uit te beelden.

Werkpaardenwedstrijd
Dit gebeurt onder andere met een werkpaardenwedstrijd. Hierbij storten de teams zich onder meer op het op authentieke wijze zo veel mogelijk los hooi in de hooiberg laden met hulp van de grijper die wordt getrokken door een werkpaard.

De deelnemers dorsen, ploegen, laten de paarden bomen slepen en de edele dieren activiteiten verrichten op het boerenerf. Een deskundige jury beoordeelt de activiteiten op behendigheid en authenticiteit.

Schooltje
"Omdat we nu een groter terrein hebben, hoeven we ook niet meer te kiezen tussen het schooltje, de hooiberg of de keuken. We kunnen het nu allemaal doen. Het is echt een hele positieve ontwikkeling."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant