Afbeelding
Hoe is het met ...

Molenaar Sylvana Calis

Human interest

LAREN - In de serie 'Hoe is het met… ?' blikken we terug en vooruit met mensen die al eerder in de krant stonden met een verhaal. Deze keer spreken we Sylvana Calis. Zij behaalde vorig jaar als jongste vrouwelijke molenaar haar diploma.

Al generaties lang woont de familie Calis naast de molen in Laren. Sylvana (19) wist al vroeg dat ze molenaar wilde worden en heeft van haar oom de kneepjes van het vak geleerd

Vader
"Mijn vader is eigenaar van de molen en mijn oom is molenaar. Dus kon ik het dicht bij huis leren." Toch moest ze wachten tot haar 18de om ook echt molenaar te worden.

"Pas als je 16 bent mag je je inschrijven bij het gilde en je mag pas vanaf je 18de examen doen om molenaar te worden. Met zo'n certificaat mag je op alle molens in de Benelux draaien. Je bent dan verzekerd", legt ze uit.

Trots
Sylvana slaagde vorig jaar oktober met vlag en wimpel. Trots stond ze die week daarna in de krant en is ze dus ook door veel mensen herkend. "Ik kreeg van veel mensen felicitaties. Je kent die mensen niet, maar zij jou wel", lacht ze.

Al snel na het behalen van haar diploma stond ze voor een grote uitdaging. Zij mocht een leerling, iemand die veel ouder was, opleiden. "Ik zou hem helpen om molenaar te worden. Samen gingen we dan bijvoorbeeld de molen opzeilen."

Scherp
"Als er dan iets fout ging, corrigeerde ik hem. Zo leer je langzaam in de praktijk", legt Sylvana uit, die zelf ook wel blij was met de training. "Zo blijf ik zelf ook scherp, het zakt vrij snel weg."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant