Kiki werd 22 juli geboren in het bevalbad met hulp van Parna en Winny. In het midden Joyce.
Kiki werd 22 juli geboren in het bevalbad met hulp van Parna en Winny. In het midden Joyce.

'Stukje bij beetje de verloskamers aanpassen'

Human interest

BLARICUM - Ziekenhuis Tergooi opende vorige week een nieuw, medisch bevalbad. In dit bad kan een bevalling meer ontspannen en minder stressvol verlopen. "Je ziet dat de vraag ernaar enorm toeneemt", aldus afdelingsmanager gynaecologie Joyce Broodwinner.

Een van de verloskamers op de locatie in Blaricum is omgebouwd. Als de vrouw in het bad gaat liggen, wordt het bad gevuld met warm water. Dit onderdrukt het pijngevoel op een natuurlijke manier.

Bevallingen
"Veel vrouwen ervaren bevallen in bad als een prettige ondersteuning. In warm water kunnen zij de pijnlijke weeën beter verdragen en hanteren. Hierdoor worden minder stresshormonen en meer natuurlijke pijnstillers (endorfines) aangemaakt." Vorige week zijn er al een aantal bevallingen geweest in het nieuwe bevalbad.
 
Ook kan de daadwerkelijke geboorte van het kind met gebruik van een bevalbad sneller verlopen. "Voor de baby betekent ter wereld komen in bad een natuurlijke overgang tijdens de geboorte. Het levert in veel gevallen een ontspannen, rustige baby op, ook op langere termijn.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant