Michiel Korthals opent bijenhotel.
Michiel Korthals opent bijenhotel. Foto: VBBN

Eerste 4-sterren bijenhotel opent haar deuren in Kloostertuin: ‘Speciaal voor de solitaire bijen’

Natuur & Milieu

LAREN - Het eerste 4-sterren bijenhotel van Laren opent op vrijdag 5 april om 16.00 uur haar deuren. De opening wordt verzorgd door filosoof Michiel Korthals in de Kloostertuin van het Brinkhuis.

“Dit hotel is speciaal voor de solitaire bijen. Dat zijn bijen die alleen leven en het hotel gebruiken om eitjes te leggen waar later hun nakomelingen geboren worden”, vertelt Ronald Brouwer van de Vereniging tot bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN) Laren-Blaricum. “De bijen van de imkers zijn geen solitaire, maar sociale bijen. Deze zitten in een bijenkast, leven in een kolonie en hebben geen hotel nodig”, legt hij uit.

“Door het veranderende klimaat en mindere leefomstandigheden gaat het niet goed met de solitaire bijen. Om ze te helpen en daarmee de biodiversiteit te verbeteren, hebben de imkers dit hotel met financiële steun van de Rabobank kunnen maken.”

Biodiversiteitsplatform Laren

De opening wordt verricht door Michiel Korthals. Brouwer: “Korthals is filosoof en schrijft al jaren over natuur, landbouw en voeding. Hij is ook betrokken geweest bij diverse maatschappelijke initiatieven op het gebied van voedsel en duurzaamheid. Daarnaast is hij bestuurslid van Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (SOLL) en onlangs is hij begonnen met het Biodiversiteitsplatform Laren. Daarin past het bijen en insectenhotel natuurlijk uitstekend.”

Uit de krant