Handafdruk van Aäron Loterijman.
Handafdruk van Aäron Loterijman. Foto: Het Brinkhuis

Het lot van Loterijman; eenmalige theatervoorstelling over moord door SS’er op Larense onderduiker

Historie

LAREN - Voor het eerst presenteert het 4-5 mei comité, in het kader van Nationale Dodenherdenking, een theatervoorstelling op vrijdag 12 april in het Brinkhuis. Het lot van Loterijman is een waargebeurd en ontroerend verhaal dat zich afspeelt in de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog bij een villa in Baarn.

Naast de voorstelling worden de Herinneringsbomen Laren en het Tijdelijk Holocaust monument op de Brink ook weer geopend. 

Daarnaast worden er een aantal nieuwe naambordjes voor recent ontdekte slachtoffers uit Laren en Joodse onderduikers in Laren geplaatst. Hierbij is er speciale aandacht voor het verhaal van Aäron Loterijman, de hoofdrolspeler van Het lot van Loterijman. Deze joodse tandarts zat vanaf 1943 ondergedoken bij de fotograaf Jaap Doeser op de Melkweg in Laren.

Baarns mysterie

Vlak voor het einde van de oorlog zijn zowel Aäron als Jaap opgepakt, en samen met de Larense caféhouder Pandelaar afgevoerd naar Baarn.

Pas in 2015 werd duidelijk wat daar gebeurd is door onderzoek van Leon Giesen, gastconservator van het Nationaal Militair Museum. Hij onderzocht de moord op een Baarnse jongen, gepleegd door een SS’er. Aan de hand van documenten uit het Nationaal Archief heeft hij het Baarnse mysterie weten te ontrafelen.

Tijdens zijn zoektocht ontdekte hij dat de SS’er ook de moord Aäron Loterijman op zijn geweten had. Giesen heeft er alles aan gedaan om de waarheid te achterhalen.

In zijn voorstelling probeert de onderzoeker het ingewikkelde verhaal te ontrafelen en te reconstrueren. Daartoe wordt geen enkel middel geschuwd: film, foto’s, verhalen en muziek worden ingezet om het volledige verhaal zo minutieus mogelijk na te vertellen.

Tickets voor de voorstelling zijn te verkrijgen via: https://hartvanlaren.nl/op-de-agenda/het-lot-van-loterijman-leon-giesen/

Uit de krant