Scholieren uit Eemnes herdenken WOII slachtoffers.
Scholieren uit Eemnes herdenken WOII slachtoffers. Foto: AS Media

Scholieren uit Eemnes herdenken WOII slachtoffers: ‘Dat mogen we nooit vergeten’

Historie

EEMNES - Scholieren uit Eemnes herdachten vanochtend slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens een oorlogsherdenking in de Sint-Nicolaaskerk. Onder andere burgemeester Roland van Benthem en wethouder Mirjam Havinga waren aanwezig.

Voorafgaand aan de herdenking konden scholieren meedoen aan een gedichtenwedstrijd. De winnaars wonnen een boek en mochten hun gedicht voordragen tijdens de herdenking.

Pesten en buitensluiten 

Daarna hield de burgemeester een toespraak waarin hij stilstond bij het thema pesten, omdat dat de Tweede Wereldoorlog begon met het buitensluiten en pesten van joodse kinderen. Hij benadrukte dat we dit nooit mogen vergeten.

Eén van de aanwezige schoolklassen had een lied ingestudeerd dat werd gezongen. Na de bijeenkomst in de kerk liepen de aanwezigen in een stille tocht naar het vrijheidsmonument aan ‘t Plantsoen. Hier hielden de leerlingen twee minuten stilte, waarna zij het Wilhelmus zongen.

EEMNES - Op woensdag 8 mei hielden scholieren uit Eemnes een oorlogsherdenking. Onder andere burgemeester Roland van Benthem en wethouder Mirjam Havinga waren aanwezig. De scholenherdenking begon om 10.00 uur in de Sint-Nicolaaskerk, waar slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werden herdacht. Een groot aantal basisschoolleerlingen was aanwezig. Voorafgaand aan de herdenking was er een gedichtenwedstrijd gehouden\; de winnaars mochten hun gedicht voordragen tijdens de herdenking. Zij kregen ook een boek als prijs. Vervolgens hield de burgemeester een toespraak waarin hij stilstond bij pesten en het feit dat de oorlog begon met het buitensluiten en pesten van Joodse kinderen alleen omdat ze Joods waren. Hij benadrukte dat we dit nooit mogen vergeten. Een van de aanwezige schoolklassen had een lied ingestudeerd dat werd gezongen. Na de bijeenkomst in de kerk werd een stille tocht gehouden naar het vrijheidsmonument aan \'t Plantsoen. Hier werd twee minuten stilte gehouden, gevolgd door
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant