Afbeelding

Brand Ocrietfabriek Eemnes

Algemeen

EEMNES - Een brand heeft woensdagmorgen bij de Ocrietfabriek gewoed. Omdat er mogelijk asbest aanwezig was, werd direct groot alarm geslagen. Al snel liet Veiligheidsregio Utrecht weten dat er in het brandende gedeelte geen asbest aanwezig was en er geen gevaar was voor de omgeving.

Rond 11.00 uur vanmorgen ging de eerste melding van de brand uit. Twee voertuigen uit Baarn, een ladderwagen uit Baarn en een voertuig uit Laren rukten uit om de brand te blussen. Er is een ook een politiehelikopter ingezet om hotspots snel in beeld te krijgen en de warmteontwikkeling te volgen. Door hen is geconstateerd dat de brand zich niet verder heeft verspreid. De brand is ontstaan bij de saneringswerkzaamheden en was snel onder controle.

Asbest
Ook is direct gekeken of er asbest bij de brand is vrijgekomen. "Dat was niet het geval. Er is in het gebouw nog een kleine hoeveelheid asbest aanwezig, maar niet waar de brand heeft gewoed", aldus de woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht. Het sein brand meester kon om 12.15 uur worden gegeven.

De gemeente Eemnes heeft laten weten dat de kleding van de brandweermensen volgens het asbestprotocol is afgespoeld, om te voorkomen dat er eventuele asbestdeeltjes buiten de fabriek konden komen en informeert onwonenden direct met een brief om hen op de hoogte te stellen.

Sanering en sloop
In opdracht van de eigenaar van de Ocrietfabriek was men bezig met sanering en sloopwerkzaamheden. De sanering en slooptwerkzaamheden worden pas herstart na overleg met de gemeente. "Een snelle sanering is nog steeds wenselijk om het potentiële risico van de asbest in het gebouw zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Naar verwachting is de sanering binnen 12 weken klaar", laat de gemeente Eemnes weten.

Uit de krant