Volgens onderzoek zou de komst van de Aldi winkelcentrum De Balken versterken
Volgens onderzoek zou de komst van de Aldi winkelcentrum De Balken versterken

Gemeente bevestigt mogelijke komst Aldi Blaricummermeent

Algemeen

BLARICUM - De gemeente Blaricum heeft in navolging van de berichtgeving in het BELNieuws bevestigd dat er mogelijk een Aldi gevestigd wordt op de Blaricummermeent. "Het gaat om een zogenaamde flagshipstore, waar de beleving van het product centraal staat", aldus een memo die de raadsleden woensdag van het college hebben ontvangen. De raad zal in september of oktober een besluit hierover nemen.

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch, die de betreffende wethouder Anne-Marie Kennis vervangt omdat zij op vakantie is, laat namens de gemeente weten dat er al een principe-akkoord is met Aldi. "Voor de vestiging van de supermarkt is een wijziging in het bestemmingsplan nodig en dat weet Aldi ook. De raad zal zich hierover moeten uitspreken. Dat zal in september of oktober zijn." Volgens De Zwart is de komst van Aldi niet opgenomen in het coalitieakkoord. De gemeenteraad krijgt na het reces over twee weken de stukken.

Overlast te overzien
De Zwart omschrijft de supermarkt als een 'hard-discounter'. "Echt bedoeld voor de bulk aan wekelijkse boodschappen." Volgens de memo aan de raad zullen de verkeersbewegingen te overzien zijn. Dit zou met een onderzoek onderbouwd zijn. Ook vermeldt de memo dat de Aldi voldoende meters zal afnemen, zodat er op eigen terrein geparkeerd kan worden. "Van parkeeroverlast zal derhalve geen sprake zijn", stelt de memo.

Naar de gevolgen van een eventuele komst van de Aldi in de Blaricummermeent voor de winkeliers in de Bijvanck is ook al onderzoek geweest. "We hebben een factsheet waarin te zien is dat de winkels elkaar zullen versterken", aldus De Zwart.

Onderzoek naar effecten
In de memo naar de raadsleden wordt dit bevestigd. Hier staat: "Uit twee verschillende onderzoeken is gebleken dat de vestiging van de Aldi geen nadelige effecten heeft voor reeds aanwezige supermarkten. Het college ziet de komst van de Aldi juist als een versterking van de winkelfunctie in de Bijvanck."

"Beide belangen zijn heel groot. Die van de Blaricummermeent en die van Winkelcentrum De Balken. Wij hopen dat de verbouwing van het winkelcentrum in de Bijvanck ook gewoon door zal gaan. Dat is in het algemeen belang. Wij zullen daarom de betrokken partijen snel uitnodigen om hier van gedachten over te wisselen", besluit De Zwart,

Rik Nijenhuis, eigenaar van de C1000 in Winkelcentrum De Balken, laat weten nog niet in te willen gaan op alle verhalen. "Ik hoor het nu allemaal via de pers. Ik heb contact gezocht met de gemeente en tot ik meer weet onthoud ik me van commentaar."

Niet tekenen
"Met alles wat ik nu hoor, blijf ik bij mijn besluit en teken ik niet", stelt Joop Engel, eigenaar van de voormalige drogisterij in De Balken. Hiermee zou de verbouwing van Winkelcentrum De Balken op losse schroeven komen te staan. De Vereniging van Eigenaren zou half augustus tekenen en dan zou alles geregeld zijn. Engel geeft aan dat zijn besluit om te tekenen een persoonlijke is. "Ik weet niet hoe de rest van de vereniging er tegenaan kijkt."

Hij laat weten wel in te gaan op een uitnodiging van de gemeente om te komen praten. "Dan zal ik ze ongelooflijk op hun flikker geven, omdat ik vind dat ze de belangen van de winkeliers in de Bijvanck niet serieus nemen en zich niet aan de afspraken houden."

Uit de krant