Voor de sponsorloop 'Wandelen voor Water' geven de leden van de Rotaryclub les over de schaarste van schoon water. Daar zaten zij zelf eerst voor in de schoolbanken. Foto: Willem van Spronsen
Voor de sponsorloop 'Wandelen voor Water' geven de leden van de Rotaryclub les over de schaarste van schoon water. Daar zaten zij zelf eerst voor in de schoolbanken. Foto: Willem van Spronsen

Rotaryleden krijgen les voor 'Wandelen voor Water'

Algemeen

BEL - Leden van de lokale Rotaryclubs, waaronder die in in Blaricum en Laren, gingen terug naar de schoolbank voor de actie 'Wandelen voor Water' die op vrijdag 20 maart plaatsvindt.

De leden werden getraind om zelf les te kunnen geven over de schaarste aan schoon (drink)water en hoeveel moeite kinderen in veel derdewereldlanden moeten doen om aan water te komen. Deze gastles bevat onder andere een leuke en leerzame quiz.

Wandelen voor Water
Bij actie 'Wandelen voor Water' lopen leerlingen uit groep 7 en 8 een route van 6 kilometer. Dit is de gemiddelde afstand die kinderen op het platteland in Ethiopië moeten lopen om water te halen.

Om zich te kunnen verplaatsen in de situatie van hun leeftijdsgenoten dragen de leerlingen tijdens hun wandeltocht een rugzakje met daarin flessen met in totaal 6 liter water. Zo worden de leerlingen zich hier meer bewust van.

Deelnemende scholen
De deelnemende scholen zijn uit Blaricum: OBS De Bijvanck; uit Laren: De Binckhorst, De Ploeg en christelijke basisschool De Scheper en uit Eemnes de Mariaschool, Noorderlicht, Wegwijzer en Zuidwind.

Op dezelfde dag loopt een delegatie van de internationale school in de Ethiopische hoofdstad Addis Abbeba ook voor water, uit solidariteit met de Gooische scholen. Dit is een initiatief van de 17-jarige William Tshibassu Zamundu. Hij raakte bevlogen nadat hij van Rotarylid Theo van 't Klooster uit Eemnes over de jaarlijkse sponsorloop had gehoord.

Opbrengst
De opbrengst van de actie 'Wandelen voor Water' gaat naar de bouw van drie zanddammen en bijbehorende sanitaire voorzieningen in de provincie Konso in Ethiopië. Met de opbrengst van de actie worden de inmiddels begonnen werkzaamheden voortgezet.

Uit de krant