De tijdelijke Biezem zorgt ervoor dat mensen tijdens de nieuwbouw kunnen blijven zwemmen. Voor het nieuwe bad zou biogas rendabel zijn.
De tijdelijke Biezem zorgt ervoor dat mensen tijdens de nieuwbouw kunnen blijven zwemmen. Voor het nieuwe bad zou biogas rendabel zijn.

Biogas voor zwembad De Biezem rendabel

Algemeen

EEMNES - Biogas gebruiken voor zwembad De Biezem is rendabel. Dat staat te lezen op de website van de gemeente Eemnes.

"Bureau Energy Matters heeft tot in detail nagerekend of het leveren van biogas uit mestvergisting een rendabele businesscase voor de agrarische ondernemers oplevert. Dat blijkt inderdaad het geval. In de berekeningen is al rekening gehouden met het feit dat de koeien een deel van het jaar buiten zijn, waardoor er op die dagen minder mest kan worden vergist."

Regelgeving belemmering
Uit dit onderzoek blijkt dat in totaal twee microvergisters nodig zijn. Er moet nog bekeken worden hoe twee bedrijven samen één mestvergister kunnen bevoorraden. Dit wordt belemmerd door regelgeving op het gebied van de mineralenboekhouding.

Gasleiding aanleggen
Voor het zuiveren van het gas uit de vergisters en transport via het gasnet blijkt de schaal van het project wel te klein. "Daarom zal een gasleiding aangelegd moeten worden tussen de microvergisters en De Biezem."

Binnenkort is er een presentatie van de businesscase aan de betrokken ondernemers.

Uit de krant