De Brink op 28 juli 2014.
De Brink op 28 juli 2014.

Plan tegen wateroverlast kan uitgewerkt worden

Algemeen

LAREN - De gemeenteraad van Laren heeft gisterenavond met 12 stemmen voor en 3 tegen het beleidsplan tegen wateroverlast aangenomen. Nu kan dit verder uitgewerkt worden.

Wethouder Ton Stam: "Toen na de regenbui van 28 juli vorig jaar duidelijk werd hoeveel mensen en bedrijven aanzienlijke schade hadden geleden, was voor mij duidelijk dat dit in de toekomst voorkomen moet worden."

Maatregelen
Daarom werd er een plan opgesteld waarin de gemeente 1,4 miljoen euro investeert in maatregelen in de openbare ruimte die ervoor zorgen dat de wateroverlast bij hevige regenval tot een minimum wordt beperkt.

De meeste maatregelen worden verspreid over zes jaar uitgevoerd, voornamelijk in combinatie met al geplande wegreconstructies. De maatregelen hebben voor inwoners geen verhoging van de rioolrechten tot gevolg.

Verplicht afkoppelen
Omdat deze maatregelen onvoldoende effect hebben wanneer het regenwater van perceeleigenaren ook in het riool terecht komt, wordt tevens ingezet op verplicht afkoppelen en bergen van hemelwater op eigen terrein.

Die verplichting zal gelden voor alle perceeleigenaren, tenzij dat redelijkerwijs naar het oordeel van de gemeente niet van een perceeleigenaar kan worden verwacht.

Voor het faciliteren van perceeleigenaren bij het ontkoppelen stelt de gemeente ruim 400.000 euro beschikbaar.

Inspectie
D66 had nog een motie ingediend om een inspectie van het riool te laten plaatsvinden en dit indien nodig te laten reinigen. Deze werd met 4 stemmen voor en 11 tegen verworpen.

De wethouder heeft daarbij wel toegezegd om zo mogelijk op de meest gevoelige plekken in het dorp een extra inspectie te plegen.

Uit de krant