Staatssecretaris Martijn van Dam bekijkt samen met wethouder Tijmen Smit de heuvelrug vanaf de watertoren.
Staatssecretaris Martijn van Dam bekijkt samen met wethouder Tijmen Smit de heuvelrug vanaf de watertoren. Foto's: Bob Awick
foto's

Staatssecretaris bekijkt Heuvelrug op watertoren

Natuur en Milieu

LAREN - Staatssecretaris Martijn van Dam keek vanmiddag vanaf de watertoren in Laren uit over Nationaal Park de Heuvelrug.

Het park is een van de dertien deelnemers aan de door de staatssecretaris uitgeroepen publiekswedstrijd 'Mooiste natuurgebied van Nederland'.

Gooi en Vechtstreek
Er zijn ambities om het park uit te breiden met de Gooi en Vechtstreek, omdat de heuvelrug tot aan de Gooimeerkust doorloopt.

Wethouder Tijmen Smit was er om de regiowethouders op het gebied van cultureel erfgoed en recreatie in de regio te vertegenwoordigen.

Lange weg
Ook rentmeester Bert van der Molen van het Goois Natuurreservaat (GNR) sprak in een halve minuut Van Dam toe over de lange weg die al sinds de jaren '90 wordt gelopen om over de provinciegrenzen samen te werken aan de ambitie om de natuur in het gebied te behouden.

Van Dam
"Vandaag is denk ik wel de mooiste dag van mijn carrière als staatssecretaris. Ik mag in een dag langs alle dertien deelnemers gaan, behalve Saba dan, dat doen we per internet", zei Van Dam.

Hij kent de heuvelrug goed, omdat hij in Utrecht heeft gewoond. "Ik fietste er met name vaak en soms wandelde ik er."

Economische belangen
"Vaak staat de natuur onder druk van economische belangen. Met deze verkiezingen hoopte ik de economische factor, die juist profijt heeft van de natuur, te verbinden aan deze natuur", legde hij uit.

Dat is in ieder geval ook gelukt als het gaat om Nationaal Park de Heuvelrug. Hij mocht een VIP-pas in ontvangst nemen van ondernemers in het gebied, die zo ook het bezoek aan het park willen bevorderen.

De staatssecretaris krijgt een boekje over Nationaal Park de Heuvelrug.

Met alle betrokkenen rond het nationale park op de groepsfoto.

De Utrechtse gedeputeerde Bart Krol neemt afscheid van Van Dam die nog meer parken af moet.

Uit de krant