Een gestolen laptop van een medewerker van een leverancier betekent een mogelijk datalek.
Een gestolen laptop van een medewerker van een leverancier betekent een mogelijk datalek.

Mogelijk datalek BEL-gemeenten

Algemeen

BEL - De kans bestaat dat gegevens van inwoners en bedrijven uit Blaricum, Eemnes en Laren op straat liggen. Op 30 november heeft een leverancier die voor de BEL-gemeenten werkzaamheden uitvoert, gemeld dat een laptop van een van de medewerkers is gestolen. 

"Sinds dit jaar voert deze leverancier voor de BEL Combinatie werkzaamheden uit ter uitvoering van de Wet Waardering Onroerende Zaken. Gegevens die daarvoor nodig waren, werden door ons aan de leverancier verstrekt", stelt de BEL Combinatie op de sites van de drie betrokken gemeenten.

Geen duidelijkheid
"Het is niet  uit te sluiten dat de gegevens van onze gemeenten nog op de gestolen laptop staan. Omdat we hier geen duidelijkheid over krijgen, kiezen we ervoor inwoners en bedrijven te informeren en hen de weg te wijzen bij eventuele vragen die dit oproept."

Volgens de BEL Combinatie zijn er geen bankrekeningnummers of DigiD-gegevens verstrekt. Ook bevatten de uitgewisselde bestanden geen wachtwoorden, gebruikersnamen, e-mailadressen of inloggegevens.

Gegevens
De gegevens die mogelijk wel op de laptop staan zijn: burgerservicenummer, achternaam en initialen, adres, geboortedatum en in geval van bedrijven het KVK- en RSIN-nummer.

"Een kwaadwillende zou misbruik kunnen maken van deze gegevens. Het risico hierop is klein, maar valt niet uit te sluiten. Wij adviseren inwoners en bedrijven bij een vermoeden van dergelijk misbruik contact met ons op te nemen."

Meer informatie
Op de websites van de gemeente Blaricum, Eemnes en Laren staat nog meer informatie en een telefoonnummer dat gebeld kan worden als er nog vragen zijn.

Uit de krant