Afbeelding
Foto Bob Awick

Volgende stap naar biogascentrale asfaltfabriek

Natuur en Milieu

EEMNES - Om het gebruik van aardgas in de asfaltfabriek te vervangen door duurzaam biogas, heeft Dura Vermeer de gemeente Eemnes gevraagd een principe-uitspraak te doen over een daarvoor noodzakelijke bestemmingsplanwijziging.

De afdeling Ruimtelijke Ordening heeft dit verzoek in behandeling genomen. De productie van biogas past goed in het klimaatbeleid van Eemnes, zo meldt de gemeente. Dura Vermeer geeft aan dat er nog wel onderzoek gedaan moet worden naar de techniek. Voor Eemnes is het hoe dan ook een randvoorwaarde dat er geen geuroverlast ontstaat en dat de fysieke veiligheid aan de normen voldoet.

Milieuwinst enorm
Dura Vermeer maakte een jaar geleden al bekend op het eigen terrein van Asfalt Productie de Eem biogas te produceren om zelf te gebruiken. De winst voor het milieu is enorm groot, zo rekende wethouder Niels Rood vorig jaar al voor. "De asfaltfabriek verbruikt 2 miljoen kubieke meter gas per jaar. Dat is net zo veel als 1.300 huishoudens. Als dit voor 90% vervangen kan worden door biogas levert dat dus 4,5 kiloton minder CO2 op. Dat zijn grote getallen."

Uit de krant