Veel vrijwilligers helpen mee op Crailo en dat moet in goede banen worden geleid.
Veel vrijwilligers helpen mee op Crailo en dat moet in goede banen worden geleid.

Vrijwilligerscoördinator Crailo gestart

Algemeen

LAREN - Vrijwilligerscoördinator Jaap Smulling is maandag begonnen op Craïlo. Hij zal alle vrijwilligersinitiatieven in het asielzoekerscentrum Craïlo gaan stroomlijnen. Sinds het COA het bewind heeft overgenomen, zijn er wat zaken op dit gebied stroever gaan lopen.

"Het zijn ongelukkige incidenten die er hebben plaatsgevonden tussen het COA en een aantal zeer betrokken en initiatiefrijke vrijwilligers", laat wethouder Leen van der Pols desgewenst weten.

Opstartproblemen
"Uit een bijeenkomst van het COA met vrijwilligers onlangs, blijkt dat een groot deel van de vrijwilligers geen problemen heeft met de overgang." De wethouder rekent de wrijving tot de opstartproblemen.

"Het COA is hier om een bepaalde taak te vervulling. Wij hebben in Laren en de regio aangegeven dat wij vanaf dag 1 de vluchtelingen zo snel mogelijk en zo goed mogelijk willen laten integreren."

Plus
"Daar zullen vrijwilligers een grote rol bij spelen. Dat is een plus die wij extra willen. Daarom is er ook een vrijwilligerscoördinator aangesteld. Het COA kan zich dan op zijn taak richten." Het geld voor de coördinator komt van het Rijk.

Er wordt nu gewerkt aan een model waarbij de vrijwilligers zelfsturende teams gaan vormen. "Zij kunnen dan zelf een heleboel regelen, zonder dat ze elke keer bij de vrijwilligerscoördinator hoeven aan te kloppen."

Teams
"Je kunt denken aan teams voor het vervoer, sport- en spelactiviteiten, zinvolle dagbesteding en dergelijke", aldus de wethouder.

Uit de krant