Zaterdag demonstreerden de vluchtelingen in het centrum van Laren.
Zaterdag demonstreerden de vluchtelingen in het centrum van Laren.

Demonstratie tegen dreigende sluiting AZC Laren

Algemeen

LAREN - Vluchtelingen hebben afgelopen zaterdag gedemonstreerd in Laren tegen een dreigende sluiting van het Asielzoekerscentrum (AZC) Laren.

Op borden waren teksten te lezen als 'Wij zijn moe van het verhuizen van AZC naar AZC' en 'Wij willen in Laren blijven'.

Demonstreren
Ook zondag wilden de bewoners van AZC Laren gaan demonstreren, maar na een gesprek met burgemeester Elbert Roest werd hier van afgezien.

De onrust in het AZC ontstond vorig week na een mededeling van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat de opvang van vluchtelingen voorlopig wordt stop gezet.

Ingelicht
"Hierover hebben wij vorige week de bestuurders, vrijwilligers en andere belanghebbenden ingelicht, zodat zij hiervan op de hoogte waren", meldt een woordvoerder van het COA.

"Laren is nog steeds een noodopvanglocatie", gaat hij verder, "en dit beleid geldt voor meerdere noodopvanglocaties in Nederland." Inmiddels zijn in Laren al wel twee barakken verbouwd, zodat deze voldoen aan de eisen waaraan een AZC moet voldoen.

Instroom
"We hebben natuurlijk een enorme instroom van vluchtelingen gehad en daarom was in december vorig jaar afgesproken op zoek te gaan naar opvanglocaties."

Inmiddels is de stroom vluchtelingen zodanig afgenomen, dat het COA in een 'iets ruimer jasje zit'. "Landelijk gaan we begin september kijken wat de nieuwe kaders worden voor de opvang."

Uit de krant