Afbeelding

Regio 'verwonderd' om vluchtelingenstop Crailo

Politiek

LAREN - "We zijn op zijn zachtst gezegd verwonderd als regio dat dit nu gebeurd. We hebben ons zo hard gemaakt voor de opvang hier en bestuurlijk onze nek uitgestoken", stellen de regiobestuurders naar aanleiding van het voorlopig stopzetten van het huisvesten van vluchtelingen in AZC Laren op het terrein van Crailo.

"We hebben het idee dat er nu alleen op korte termijn wordt nagedacht over een oplossing voor het vluchtelingenprobleem. De situatie in het Midden Oosten is echter heel onstabiel en ook de deal met Turkije staat op losse schroeven."

Duidelijkheid
Begin september komt er meer duidelijkheid over de status van AZC Laren. Dan is er een zogeheten landelijke regietafel waar onder andere staatssecretaris Klaas Dijkhoff en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bepalen hoe om te gaan met de vluchtelingenopvang in heel Nederland.

Hier zullen namens de regio ook burgemeester Pieter Broertjes uit Hilversum aanschuiven, samen met zijn Larense evenknie Elbert Roest.

Beleid
"Voor ons als regio is het van belang dat daar wordt toegelicht wat het nieuwe landelijke beleid wordt als het gaat om de opvang van vluchtelingen", stellen de zeven regiogemeenten die zich hard hadden gemaakt voor de opvang op het terrein van Crailo.

Een belangrijk aspect dat hierbij aan de orde zal komen is hoe om te gaan met de inspanningen en gemaakte investeringen tot nu toe.

Cruciaal
Burgemeester Roest voegt daar nog aan toe: "Crailo is een opvangcentrum van bewezen kwaliteit. Voor mij is cruciaal hoe de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland nu gaat reageren aan de regietafel. Als Rijksheer is hij belast om nu en in de toekomst de vluchtelingenopvang in goede banen te leiden."

"Als hij akkoord gaat met sluiting voorzie ik in Laren, maar ook op vele andere plekken in het land, dat het draagvlak voor toekomstige nieuwe aanvragen volledig zal verdwijnen. Welke burgemeester zal zich dan nog in zo'n ongewis avontuur storten? Ik hoop dat hij de rug recht houdt en niet akkoord gaat met sluiting. Dit land is niet gediend met opportunistische korte termijn politiek."

Wonen
Hoewel er pas in september dus meer bekend is over het wel of niet voortbestaan van een eventueel AZC Laren, schakelen de wethouders wonen vandaag al wel om naar wat er nu moet gebeuren met de vluchtelingen in de regio.

"Zij gaan nu al in gesprek met het COA om te kijken wat er met de huidige bewoners moet gebeuren. Op dit moment zijn dit er nog ruim zestig."

Tweederde heeft een verblijfsvergunning en zal in de regio gehuisvest moeten worden. "Verder moet er gekeken worden wat er met de overige bewoners zal gaan gebeuren."

Uit de krant