De vluchtelingen zelf protesteerden onlangs al tegen de sluiting. Nu komen de vrijwilligers ook in het verweer.
De vluchtelingen zelf protesteerden onlangs al tegen de sluiting. Nu komen de vrijwilligers ook in het verweer.

Oproep vrijwilligers: houdt asielzoekerscentrum open

Politiek

LAREN - De vrijwilligers die betrokken zijn bij Asielzoekerscentrum Laren op Crailo doen een beroep op Johan Remkes, Commissaris van de Koning van Noord-Holland.

In een brief vragen ze hem om alles in het werk te stellen om azc Crailo open te houden: "Daarnaast roepen wij alle betrokkenen op om er voor te zorgen dat er fatsoenlijk wordt omgegaan met de huidige bewoners van Crailo. Deze statushouders verdienen een plek in onze regio."

Kapitaalvernietiging
"Sluiting van Crailo betekent kapitaalvernietiging. Fysiek kapitaal in de vorm van gebouwen en installaties en emotioneel kapitaal in de vorm van opgebouwde relaties, de inzet van vrijwilligers en gemeenten", aldus de brief.

De vrijwilligers schrijven de brief omdat ze verontwaardigd en boos zijn: "Niet omdat er asielzoekers in deze regio worden ondergebracht, maar juist omdat azc Crailo in Laren opeens door het COA wordt gesloten."

Onbetamelijk
"Per 1 oktober moet het azc leeg zijn. Wij vinden dit ondoordacht en onbetamelijk, het besluit om op Crailo 600 asielzoekers te huisvesten, is amper zes maanden geleden door de overheid genomen."

In hun ogen kan dit niet nadat er maandenlang in de regio is gezocht naar een geschikte plek en niet nadat provincie en COA een maandenlange haalbaarheidsstudie hebben uitgevoerd. 

Regietafel
Op 12 september aanstaande wordt aan een zogeheten regietafel door bestuurders en overheden verder besloten over de toekomst van vluchtelingen in Nederland en wat dit voor gevolgen heeft voor AZC Laren.

Uit de krant