Afbeelding

Raad Laren praat met COA over sluiting AZC

Politiek

LAREN - De gemeenteraad van Laren heeft vanavond voor de regulier raadsvergadering gesproken met Jaap Stam, adjunct unitmanager, en Els Tieman, taskforcemanager bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de sluiting van de opvang in Laren.

Ook de raad voelde zich overvallen door de melding van de sluiting en had daar nog veel vragen over en kreeg nu de gelegenheid die te stellen. Diverse partijen braken een lans om toch te kijken wat er mogelijk is.

Besluit
De grond is echter van de provincie en die heeft duidelijk laten doorschemeren dat zij de ontwikkeling van het terrein op termijn weer ter hand wil nemen. Duidelijk was dat het besluit niet meer terug te draaien is.

Op vragen waarom het zo lang duurde om een handtekening onder het contract over de opvang in Laren te zetten, kwam niet echt een antwoord. Hierdoor kwam Laren namelijk snel op on hold te staan toen de vluchtelingenstroom minder werd. Laren was immers een noodopvang en nog geen AZC.

Menselijke maat
Gepleit werd om in ieder geval de menselijke maat te hanteren voor de mensen die er nu nog zitten. Dat is volgens het COA nu samen met de gemeenten een prioriteit, omdat het centrum 1 november sluit.

Na afloop concludeerden enkele raadsleden dat er niet echt antwoorden waren gekomen, maar dat ze in ieder geval hun ei kwijt konden.

Kosten
Door het ontbreken van de handtekening op het contract voor het AZC is er ook nog steeds onduidelijkheid over wie de kosten gaat betalen,

Burgemeester Elbert Roest gaf aan dat de minister en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) in oktober komen met een standpunt. Mogelijk komt er dan een tegemoetkoming in de kosten.

Uit de krant