Op het oog leek de intocht van Sinterklaas in Blaricum prima te verlopen.
Op het oog leek de intocht van Sinterklaas in Blaricum prima te verlopen.

Discussie over roetpieten Blaricum

Algemeen

BLARICUM - Drie roetveegpieten die meededen aan de Sinterklaasintochten in Bijvanck en Blaricum hebben voor en achter de schermen tot stevige discussies geleid, dat meldt onze mediapartner NH. De pieten werden vanuit het publiek uitgescholden dat ze niet zwart genoeg waren.

De roetveegpieten die zaterdag meeliepen bij de intochten maken deel uit van theaterschool CabaretCats. Eigenaresse Cathelijne Gieske bevestigt dat de pieten tot veel reacties leidden.

Uigescholden
"Ze zijn er zowel positief als negatief op aangesproken. Bij de intocht in Blaricum zijn de pieten zelfs uitgescholden door een oudere man." Hij riep volgens Gieske: "Hé, dat is geen zwarte piet. Oprotten jij! Jij bent hier niet welkom! Jij bent niet zwart genoeg."

De roetveegpieten waren voor veel Blaricummers een verrassing, want van tevoren was naar buiten gebracht dat zwarte piet niet zou veranderen en traditioneel zou blijven.

Onderzoek
Dat bleek ook uit eigen onderzoek vvan NH. Op de vraag of roetveegpieten of gekleurde pieten mee zouden lopen, werd 'nee' geantwoord. Ook het BELNieuws had hier van tevoren navraag naar gedaan.

Lees hier het hele bericht op NH.

 

Uit de krant