Bij de Wegwijzer is het naar huis sturen van leerlingen een laatste redmiddel.
Bij de Wegwijzer is het naar huis sturen van leerlingen een laatste redmiddel. Foto: Bob Awick

Basisscholen staan met de rug tegen de muur

Algemeen

BEL - Het is een drama voor veel basisscholen: de gevolgen van de nieuwe wet Wet werk en zekerheid. Door die wet ondervinden ze grote problemen bij het inhuren van invallers voor zieke collega's.

In omliggende gemeenten zijn al klassen naar huis gestuurd. In de BEL is dat voor zover bekend nog niet gebeurd. Een rondje langs verschillende basisscholen levert wel overal dezelfde reacties op: dit is een wet die averechts werkt. Leerlingen, leerkrachten en ouders zijn de dupe.

Perikelen
De eerste echte perikelen als gevolg van de nieuwe wet ondervond basisschool de Wegwijzer in Eemnes vorige week. "De nieuwe wet vraagt veel van scholen om ze goed bemand te houden", aldus locatieleider Elroy Hogeweide.

"We merken dat het problematischer wordt om invalkrachten te krijgen." In het kort betekent de nieuwe regeling dat als een school of overkoepelend orgaan, zoals een stichting van scholen, meerdere keren binnen een half jaar een beroep doet op dezelfde invaller deze automatisch een contract aangeboden moet krijgen.

Verhuizen
In het meest extreme geval kan dat al na drie keer een dag invallen het geval zijn. Zo was De Wegwijzer vorige week meerdere dagen bezig met het regelen van een invaller voor een leerkracht die verlofdagen had om te verhuizen.

Over klassen naar huis sturen is Hogeweide duidelijk. "Dat is een laatste redmiddel." Ook het verdelen van leerlingen over andere groepen heeft niet de voorkeur. "Dan kun je de kwaliteit van het onderwijs niet meer waarborgen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant