Afbeelding
Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Sloten Eemnes uitgebaggerd

Natuur en Milieu

De gemeente Eemnes en Waterschap Vallei en Veluwe baggeren samen te sloten uit ten zuiden van de Laarderweg. Het werk is half februari 2017 klaar.

Het water is in de sloten op veel plaatsen ondiep geworden. Door de sliblaag te verwijderen neemt de waterkwaliteit in de sloten toe.

Zuurstofrijk
"Een sloot met de juiste diepte is een 'gezonde' sloot. Het water blijft dan koel en zuurstofrijk. Dat is belangrijk voor planten en dieren", stelt het waterschap.

"Met schoongemaakte sloten verkleint ook de kans op wateroverlast. De afvoer van water bij hevige regenval kan vlotter verlopen en het onderhoud met een maaiboot kan voortaan beter worden uitgevoerd."

Brief
De inwoners van de wijken waarin de te baggeren sloten liggen, ontvingen een brief waarin gemeente en waterschap de baggerklus aankondigden.

Omdat het baggeren voor een groot deel vanaf het water plaatsvindt, ondervinden inwoners en weggebruikers niet of nauwelijks hinder van het werk.

Boot
"De baggerspecie wordt met een boot naar een overslaglocatie geduwd en daar in een vloeistofdicht transportvoertuig geladen. Dit voertuig voert de specie af naar een daartoe erkende locatie."

"Van daaruit wordt de gedroogde baggerspecie nuttig toegepast. In 2018 zijn de sloten ten noorden van de Laarderweg aan de beurt."

Uit de krant