Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud, met de actieposters om een fusie tegen te gaan.
Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud, met de actieposters om een fusie tegen te gaan. Foto: Bob Awick

Politieke partijen in Laren en Blaricum verdeeld over fusie

Politiek

BLARICUM/LAREN - Is het nieuws dat de provincie kiest voor maximaal drie gemeenten in het Gooi ingeslagen als een bom? Of zagen de politieke partijen het al aankomen?

Hoe is de stemming in de Blaricumse en Larense politiek? Gaat men op zoek naar een partner of juist de strijd aan voor het behoud van zelfstandigheid?

Toekomst
BELNieuws heeft alle politieke partijen in de BEL-gemeenten gevraagd om te laten weten wat hun eerste reactie is op het nieuws en hoe zij de toekomst van hun dorp of stad nu zien. Hier de reacties uit Blaricum en Laren, die wat betreft de provincie Noord-Holland moeten opgaan in een grotere gemeente.

De reacties uit Blaricum zijn verdeeld. Oppositiepartijen D66 en VVD vinden het logisch dat er gekozen wordt voor een grotere bestuurlijke organisatie om het tekort aan regionale slagkracht op te vangen.

Eén gemeente
D66 spreekt zich uit voor een krachtige gemeente die de regionale belangen kan behartigen en doet dit ook namens de fractie uit buurdorp Laren. De VVD sluit een gemeente in het Gooi niet uit voor de verre toekomst, maar beraadt zich nog hoe daar te komen.

"Het belangrijkste vinden wij dat Blaricum en Laren samen dezelfde richting op gaan", aldus Rosmarijn Boender. Beide partijen roepen anderen op om open het gesprek hierover aan te gaan. D66: "Geen hakken in het zand, maar moed tonen en over hun eigen schaduw heen springen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant