Tijdens de schorsingen van de vergaderingen werd er druk gediscussieerd.
Tijdens de schorsingen van de vergaderingen werd er druk gediscussieerd. Foto: Carin van den Berg

Meerderheid raad Laren wil geen optie gemeente Gooiland

Politiek

LAREN - De meerderheid van de gemeenteraad in Laren heeft gisteren in een extra vergadering laten weten dat de optie voor een gemeente Gooiland uit het memo van het college niet acceptabel is.

Met uiteindelijk een ruime meerderheid van Larens Behoud, VVD en Liberaal Laren, die duidelijk kiezen voor zelfstandigheid en niet verder willen kijken, werd dit aan het einde van de avond duidelijk.

Opmerkelijk
Opmerkelijk is daarbij dat juist de partijen van de betrokken wethouders Tijmen Smit (Larens Behoud) en Ton Stam (VVD) het hierbij af lieten weten.

Stam: "Als bestuurder voelde ik me verplicht om verder te kijken dan zelfstandigheid. In de memo staat bovendien duidelijk 'indien de provincie, onverhoopt, onze zienswijze niet honoreert en toch een gedwongen herindeling als uitgangspunt blijft houden'."

Kernenbeleid
Dat voorbehoud bleek echter niet genoeg voor de partijen om de memo te ondersteunen. Cruciaal daarbij was de discussie over het kernenbeleid dat dan een voorwaarden zou moeten zijn bij een grote gemeente.

Wettelijk is er geen juridische borging voor kernenbeleid in de Nederlandse wet opgenomen, dus een nieuwe gemeenteraad kan gemaakte afspraken uiteindelijk zo weer van tafel vegen.

Gezamenlijk
Burgemeester Elbert Roest wilde toch graag iets gezamenlijk meegeven als gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie op 31 mei met de raad komt praten over de toekomst van de gemeente bij de herindelingsprocedure die de provincie is gestart.

Doel van de provincie is om te komen tot maximaal 3 gemeenten, maar dat vind Laren helemaal geen oplossing. In oktober was gezamenlijk vastgesteld door de raad dat Laren zelfstandig wil blijven en dat blijft nu het uitgangspunt.

Vier punten
Met pijn en moeite kreeg de burgemeester uiteindelijk wel brede steun voor de volgende vier punten om aan de provincie mee te geven:
1. Kernenbeleid is een voorwaarde als provincie onverhoopt toch kiest voor fusie;
2. Hier moet de tijd voor genomen worden dus niet al in 2020;
3. Er moet een vorm van borging komen voor dit beleid in Den Haag, zodat continuïteit is gewaarborgd;
4. Er moet ondertussen direct ingezet worden op versterking van de bestuurskracht van de regio.

Uit de krant