Ook de klas van Thea Hilhorst kan dankzij het Dorpsdiner op schoolreis naar pretpark Walibi.
Ook de klas van Thea Hilhorst kan dankzij het Dorpsdiner op schoolreis naar pretpark Walibi. Foto: Koosje de Beer

'Sommige leerlingen hebben nog nooit een achtbaan gezien'

Mensen

LAREN - Rotary Laren organiseert dit jaar voor de twaalfde keer het Dorpsdiner. Ruim 650 gasten zullen op zondag 18 juni in hartje Laren dineren voor zes lokale doelen. Een deel van de opbrengst gaat naar de jaarlijkse schoolreis naar Walibi van de Internationale SchakelKlassen.

"Sommige leerlingen zien dan voor het eerst een pretpark, maar ze genieten zich allemaal suf", zegt leerkracht Thea Hilhorst.  "Het is elk jaar weer een uitdaging om de financiën voor de schoolreis rond te krijgen. Vorig jaar is het een collega gelukt om met een crowdfundingactie het geld in te zamelen", blikt Hilhorst terug.

Rotary
"Voor het komende uitje hadden we nog geen oplossing, dus ik was heel blij toen ik de oproep van de Rotary vorig jaar in de krant las. Hier zijn we!, dacht ik direct. Superfijn dat we zijn uitgekozen."

In de Internationale SchakelKlassen bereiden Hilhorst en haar collega's leerlingen van tussen de 12 en 17 jaar voor op het Nederlandse voortgezet onderwijs. "Iedereen met een niet-Nederlandse achtergrond is welkom bij ons", licht ze toe.

Vluchtelingen
"Dat zijn kinderen van expats die bijvoorbeeld bij Nike in Hilversum werken, maar ook vluchtelingen. Ik heb nu een klas met jongeren die uit Syrië en Eritrea zijn gevlucht. Voor deze laatste leerlingen is de bijdrage van het Dorpsdiner bedoeld.

Het grootste deel van de feestelijke dag op 10 juli vult de school zelf lowbudget in, vervolgt Hilhorst. "We zorgen zelf voor hapjes, een barbecue en muziek. Vorig jaar was er zelfs een modeshow."

Bus
"Alleen het huren van de bus en de entreekosten van Walibi blijven prijzig, dan kom je toch snel uit op 34 euro per leerling. Ouders die dat kunnen, betalen mee, maar statushouders hebben dat geld eenvoudigweg niet."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant