Bontgekleurde olifanten in centrum van Laren.
Bontgekleurde olifanten in centrum van Laren. Foto: Bastiaan Miché

Wethouder Tijmen Smit roemt buitenexpo 'Elephant Parade'

Algemeen

LAREN - Laren is bontgekleurd. De Elephant Parade is neergestreken. Kunstenaar Theo Kazemier heeft de wedstrijd 'Laren Ontwerpt' gewonnen. 

Wethouder Tijmen Smit was verrast door het aantal inschrijvingen. "Veel tijd om kunstenaars op de wedstrijd te attenderen, was er niet. Desondanks liep het storm. Deelnemers vanuit Groningen tot aan Zeeland. Dat maakte de selectie moeilijker dan we van tevoren hadden gedacht", vertelde Smit.

De organisatie van de wereldtentoonstelling 'Elephant Parade' ligt mede in handen van Mike Spits. Zijn doel is het redden van de Aziatische olifant. Hoe is het begonnen? "Ik ben er ingeluisd door mijn toen 70-jarige vader", lacht hij. "Hij liep tegen een babyolifantje aan dat op een landmijn was gestapt en een poot was verloren." Het idee voor de Elephant Parade was geboren.

"Mijn vader wilde de hele wereld over met exposities. Geld ophalen met het veilen van de grote olifanten en de verkoop van de kleintjes." Het idee werkt. Inmiddels is ook de derde generatie ("ook dochter Maaike werkt bij Elephant Parade") aangehaakt. De opbrengst gaat naar een project in Mumbai. Spits: "Doel is om 101 corridors te financieren waardoor de olifanten de ruimte krijgen om van gebied A naar B te migreren, want zonder ruimte is er geen toekomst voor de olifant." Smits is lovend over de samenwerking in Laren. "Het enthousiasme en de organisatie zijn fantastisch. We zijn ongelooflijk blij en hopen dat we heel veel geld ophalen."

Klopt gewoon

Evert van Os, directeur van Singer Laren, was meteen te porren voor deze buitenexpositie: "Omdat het hele idee gewoon klopt. Het gaat over verbinden en daar proberen wij als Singer ook aan bij te dragen."

Hij was geraakt door het enthousiaste verhaal van Mike over hoe hij de Aziatische olifant wil helpen door het dorp te verrijken met hele leuke, artistieke en vrolijke olifanten. "We hebben de Oude Drift met de Brink verbonden. Vroeger liepen er schapen door, vandaag de dag zijn het olifanten. En die brengen ons tot in onze nieuwe tuin. We hebben een prachtig nieuw terras gemaakt. Die is over twee weken ook vanuit de nieuwe entree bereikbaar en in de tweede week van juli is ook de voortuin opnieuw ingericht en dan kunnen we onszelf helemaal opgepoetst laten zien."

Metafoor

Tot slot legt wethouder Smit uit waarom de keuze op de olifant van Kazemier is gevallen. "Het sprak ontzettend aan en zijn werk heeft het zogenaamde butterfly-effect. De metafoor is dat wanneer een vlinder aan de ene kant van de wereld met zijn vleugels wappert dat een orkaan aan de andere kant van de wereld kan veroorzaken. En door de ontbossing zijn de olifanten kwetsbaar geworden. Dat komt door keuzes die we hier maken. De kunstenaar heeft deze twee eenheden aan elkaar weten te koppelen."

De wethouder riep het publiek op mee te doen met de actie. Hij hoopt dat Laren een orkaan voor elkaar krijgt die bijdraagt aan het behoud van de olifant. "Een geweldig initiatief", noemt hij de Elephant Parade. "Het heeft een enorme blijdschap gebracht. Ik zie alleen maar mensen foto's maken en zie spontaan mensen picknicken op de Brink. Ga daar vooral mee door."

Uit de krant