Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV.
Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV. Foto: Hans Peijs

WW-uitkeringen dalen verder in Gooi en Vechtstreek - Werkgelegenheid secretaresses onder druk

Algemeen

LAREN - Het aantal lopende WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek is in juli met 1,3% gedaald.

In vergelijking met vorig jaar zijn de lopende WW-uitkeringen met 8,6% gedaald. Deze daling deed zich voor in alle sectoren, behalve bij banken en openbaar bestuur. De werkgelegenheid voor secretaresses staat al enige tijd onder druk. Dit uit zich onder andere in een relatief lage kans om na een periode van ontslag weer werk te vinden (werkhervatting). Verwacht wordt dat tussen 2015 en 2020 het aantal banen voor secretaresses verder zal afnemen.

Eind juli 2017 telde Gooi en Vechtstreek 5.352 lopende WW-uitkeringen. Dat zijn 70 (1,3%) uitkerin­gen minder dan de maand ervoor en 502 (8,6%) minder dan een jaar geleden. De sectoren bouwnijverheid, landbouw en grafische industrie droegen relatief gezien het sterkst bij aan de daling van het aantal uitkeringen ten opzichte van jaar eerder. Het WW-percentage in Gooi en Vechtstreek is met 4,1% gelijk aan het landelijk gemiddelde. Op landelijk niveau werden er eind juli 2017 364.422 WW-uitkeringen verstrekt. Dit zijn 2,1% minder uitkeringen dan een maand eerder en 15,6% minder dan een jaar eerder. De regionale daling in Gooi en Vechtstreek is hiermee iets lager dan landelijk.

Het traditionele beroep secretaresse is aan verandering onderhevig en de kansen op een baan voor secretaresses nemen af. Dat is ook terug te zien aan het werkhervattingspercentage na een jaar; voor Gooi en Vechtstreek is dat 8,8% lager ten opzichte van het gemiddelde van alle beroepsgroepen.
Tussen 2013 en 2016 kromp de secretaresse beroepsgroep met een vijfde. Tot aan 2020 wordt een verdere banenkrimp voor secretaresses verwacht.

Overstapberoep

Veel werkloze secretaresses komen niet gemakkelijk aan een nieuwe baan. UWV heeft voor hen de notitie overstapberoepen voor secretaresses opgesteld. Daaruit blijkt welke functies voor secretaresses interessant kunnen zijn. Kansen op een nieuwe baan liggen voor secretaresses met name op het gebied van klantcontact. In deze beroepen zijn - net als bij de functie van secretaresse - competenties zoals 'communicatie' en 'klantvriendelijkheid' belangrijk.

In de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek bieden onderstaande beroepen alternatieven met een relatief gunstig arbeidsmarktperspectief: Callcentermedewerker outbound, Intercedent, Servicedeskmedewerker ICT en Callcentermedewerker inbound.

Uit de krant