Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Woningovervaller St. Janstraat komt voorlopig niet vrij

Algemeen

LAREN - De 18-jarige Huizer die verdacht wordt van betrokkenheid bij de brute gewelddadige woningoverval in april van dit jaar in de St. Janstraat in Laren komt voorlopig niet vrij.

Een tweede verdachte is nog voortvluchtig. Justitie heeft echter wel iemand in het vizier. Ook heeft ze uit tapgesprekken kunnen opmaken dat de moeder van de 18-jarige kennis heeft over de tweede dader. Justitie hoopt dat deze verdachte voor de zitting van 6 februari opgepakt wordt. Of beide strafzaken tegelijkertijd kunnen worden behandeld is onduidelijk.

De rechtbank vindt dat vanwege de ernst van de zaak en ook onder meer vanwege het onderzoek naar de tweede verdachte dat de man vast moet blijven zitten. Op 6 februari zal de strafzaak inhoudelijk worden behandeld. Dat is de uitkomst van de tweede pro forma zitting voor de rechtbank van Lelystad.
De Huizer zou één van de twee mannen zijn die om één uur ’s nachts op 16 april jongstleden op de St. Janstraat de zoon van de bewoners onder bedreiging van een vuurwapen de woning binnen duwde.

Eenmaal binnen ontpopte de twee zich als zeer gewelddadige mannen die nietsontziend de moeder, die begon te gillen toen ze de mannen zag, zwaar mishandelde met een stalen pijp. De foto’s die het programma Opsporing Verzocht toonde van het gehavende gezicht van de moeder lieten zien hoe de mannen tekeer waren gegaan. Daarop bonden ze vader, moeder en zoon vast en roofden alles van waarde zoals geld, horloges, sieraden en pinpassen wat in het huis aanwezig was. Pas na een uur waren de mannen weg en konden de bewoners de politie waarschuwen.

De Huizer verdachte werd op 18 mei aangehouden voor een andere zaak. In juni na de uitzending van Opsporing Verzocht, die een foto lieten zien die twee uur na de overval gemaakt is bij een pinautomaat in Huizen in het winkelcentrum in de wijk Bovenmaat kon hij aan de overval worden gelinkt. Ook werden er in de woning van de verdachte gestolen spullen aangetroffen.

Uit de krant