Door diverse wegwerkzaamheden vervalt het ringsteken in Laren dit jaar op Koningsdag.
Door diverse wegwerkzaamheden vervalt het ringsteken in Laren dit jaar op Koningsdag. Archieffoto: Bob Awick

Geen ringsteken in Laren dit jaar

Cultureel

LAREN - Het Oranjecomité heeft besloten om dit jaar geen ringsteken te houden tijdens Koningsdag. Dit omdat de Brink niet kan worden afgesloten voor autoverkeer in verband met werkzaamheden aan de Naarderstraat en de Kerklaan.

"Ieder jaar wordt voor het feestelijke evenement Koningsdag het dorp afgesloten voor autoverkeer. Op de diverse toevoerwegen naar het centrum staan dan dranghekken die moeten voorkomen dat auto's door rijden. De wegen zijn voor één dag zogenaamd evenemententerrein en daarmee beschikbaar voor het Oranjecomité om activiteiten te organiseren", laat voorzitter Erwin van den Berg weten.

Niet mogelijk
"In de vergunningaanvraag is zoals ieder jaar, ook nu, hier weer vanuit gegaan. Pas laat werd vanuit de gemeente Laren echter duidelijk gemaakt dat de Brink voor autoverkeer afsluiten dit jaar niet mogelijk is. Vooral de Kerklaan is problematisch omdat deze weg tijdens Koningsdag – wanneer de Brink is afgesloten - altijd als noodroute dienst doet."

Politie, brandweer en de ambulancedienst moeten ingeval van nood op tijd ter plekke kunnen zijn maar zij hebben aangegeven dat de veiligheidsnorm dit jaar wordt overschreden als de Brink is afgesloten. Daarom moet deze dus open blijven voor de hulpdiensten.

Cabrio's
Niet alleen het ochtendprogramma ringsteken komt te vervallen. Naast het traditionele ringsteken met paarden en pony's is het parcours in de middag altijd gereserveerd voor knappe Larense dames en meisjes die in de meest prachtige cabrio's scheuren.

"Al met al zeer treurig vooral ook omdat Koning Willem-Alexander dit jaar zijn 50e verjaardag viert en juist dit jaar mede om die reden RTV Noord-Holland het Oranjecomité had benaderd voor het maken van liveopnamen van het ringsteken. Hoe mooi zou dit zijn geweest. Helaas misschien volgend jaar."

Goed overleg
"De organisatie van het ringsteken is bij de sjezen en rijtuigen is al sinds jaren in handen van Stef Bon en in de middag zorgt Harm Kremer uit Blaricum altijd voor de cabrio's. In goed overleg met beide heren is besloten de beide traditionele onderdelen niet door te laten gaan."

"Ook niet op een andere plek in het dorp. Beide onderdelen zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met de Brink, de basiliek en de poffertjeskraam. Maar op een andere plek zou ook de veiligheid van de deelnemers en het publiek vrijwel zeker in het gedrang komen. Die verantwoordelijkheid kan en wil het Oranjecomité niet op zich nemen", aldus Van den Berg.

Evenemententerrein
Het evenemententerrein voor Koningsdag is daarmee een stuk kleiner als andere jaren. Het Zevenend wordt vanaf de Albert Heijn voor verkeer afgesloten tot aan Bruna, evenals de Barbiersweg en het Kermisterrein (Plein 1945).

"Kortom de blik van het Oranjecomité richt zich op 2018. Want zoveel is zeker de Brinks zal dan weer worden afgesloten. En als vanouds zullen dan de ringen weer door de lucht vliegen."

Uit de krant