Leerlingen van Laar & Berg schreven onder andere persoonlijke brieven en maakten zelf groetenkaarten.
Leerlingen van Laar & Berg schreven onder andere persoonlijke brieven en maakten zelf groetenkaarten. Foto: Amnesty BEL

Schrijfactie van Amnesty BEL

Human Interest

BEL - Amnesty BEL organiseert dit jaar voor de vierde keer de schrijfmarathon op school. De leerlingen van zeven Gooise middelbare scholen schrijven mee.

Laar & Berg stond afgelopen jaar een week lang in het teken van deze landelijke schrijfactie die echt werkt, volgens Jeannette Hoefnagels van de lokale werkgroep.

Oud actiemiddel
"Vorig jaar zijn de gevangenen uit vijf van de zes gevallen waarvoor we schreven vrijgelaten. Brieven schrijven om de autoriteiten van een land onder druk te zetten, is een heel oud actiemiddel van Amnesty", vertelt Hoefnagels.

"Ongeveer 35 jaar geleden zijn we als Amnesty BEL begonnen met het organiseren van schrijfavonden. Drie jaar geleden is de schrijfmarathon op scholen daarbij gekomen." De BEL-groep krijgt voor deze schrijfactie materiaal van Amnesty International met voorbeeldbrieven voor de autoriteiten en groetenkaarten voor de gevangenen zelf.

Veel indruk
Schrijvers kunnen deze brieven en kaarten overschrijven en opsturen. "Het lijkt bijna ouderwets, een handgeschreven brief, maar al die brieven samen maken veel indruk op regeringen", is de uitleg van Hoefnagels.

"Hoewel Amnesty natuurlijk ook actie voert met mail en sociale media, denk ik niet dat de brief snel zal verdwijnen. Een brief geeft aan dat mensen er echt de tijd voor hebben genomen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant