Praten over politiek of andere interesses, maar ook biljarten of schaken is mogelijk bij de herenclub.
Praten over politiek of andere interesses, maar ook biljarten of schaken is mogelijk bij de herenclub. Foto: Bob Awick

Sociëteit Jan Hamdorff houdt open avond

Mensen

LAREN - Sociëteit Jan Hamdorff is in 1959 opgericht in Het Kroegje van het toenmalige Hotel Hamdorff. "Net als in onze beginjaren staan gezelligheid en een goed gesprek voorop", zegt bestuurslid Rik Kloos.

"Het zou mooi zijn als meer mannen kennismaken met onze sociëteit. Daarom treden we nu uit de anonimiteit met een open avond 30 maart om 20.30 uur bij de sociëteit aan de Drift 2  waarin burgemeester Elbert Roest vertelt over de bestuurlijke ontwikkelingen en 16 jaar burgemeesterschap in Laren."

Het Kroegje
''Na de raadsvergaderingen gingen politici vaak naar Het Kroegje om even bij te praten met elkaar, maar ook met de kunstenaars en andere Laarders in dit bekende dorpscafé", memoreert Kloos. "Later is daaruit de sociëteit Jan Hamdorff ontstaan."

Nadat het befaamde hotel eind jaren zeventig van de vorige eeuw werd afgebroken, is de vereniging op verschillende locaties doorgegaan. Volgens Kloos niet een ideale situatie.

Vaste onderkomen
"Als je terugkijkt in de archieven gaat het pas weer beter met de sociëteit als deze een vaste stek krijgt op de bovenverdieping van het woonhuis van Jan van Huystee. We komen nu al ruim twintig jaar elke donderdagavond bij elkaar op ons eigen vaste onderkomen op de Drift 2."

Van de zeventig leden die de herenclub telt, bezoeken zeker zo'n dertig mensen de wekelijkse sociëteitavond. Daarnaast kunnen de leden zich inschrijven voor verschillende activiteiten.

Gebiljart
Zo wordt er gebiljart, gebridged en gegolfd en staat er een schaakclub op stapel. Kloos zit zelf in de beleggingsclub van de sociëteit. "Ons rendement is tot nu toe hoog genoeg om de contributie van te betalen", klinkt het tevreden.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant